Στο μικροσκόπιο τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων

Αναδρομικό διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος δεκαετίας αποφάσισε ο Γ. Βρούτσης

Στο μικροσκόπιο τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων

​Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς με απόφασή του που θα υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, έδωσε εντολή για τον αναδρομικό διαχειριστικό τους έλεγχο.

Εδώ και πολλά χρόνια αρκετά ασφαλιστικά ταμεία δεν προέβαιναν σε έλεγχο των οικονομικών τους κάθε έτος και δεν συνέτασσαν ισολογισμούς, με αποτέλεσμα να επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι όσον αφορά στον έλεγχο των δαπανών, αλλά και στις υποχρεώσεις των ταμείων προς τα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές.

Το υπουργείο Εργασίας, ευελπιστεί ότι πλέον με τον έλεγχο αυτό θα ξεκαθαριστεί οριστικά η εικόνα των οικονομικών των ταμείων και μάλιστα διαμηνύει ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν παρατυπίες και παραβάσεις, οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Συνολικά θα εξεταστούν οι εκκρεμότητες 93 κλάδων ασφαλιστικών ταμείων, με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για το κλείσιμο 339 οικονομικών χρήσεων παρελθόντων ετών και ταυτόχρονα θα συνταχθούν ισολογισμοί – απολογισμοί των οικονομικών καταστάσεων των ταμείων.

Ο έλεγχος αφορά κυρίως χρήσεις της περιόδου 2008 – 2012, όμως σε αρκετές περιπτώσεις αφορά και παλιότερες χρήσεις.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το ταμείο εργαζομένων στις τράπεζες και στα ΜΜΕ, ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ.

Μετά από τον έλεγχο αυτό το υπουργείο Εργασίας ελπίζει ότι θα διαθέτει μια πλήρη εικόνα για τα οικονομικά των ταμείων, ώστε να μπορέσει να χαράξει τις κατάλληλες πολιτικές που θα εξασφαλίσουν και τη βιωσιμότητά τους.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top