Έκθεση-κόλαφος: 6,3 εκατ. Έλληνες ζουν κάτω από το όριο ή με την απειλή της φτώχειας

Στην τέταρτη χειρότερη θέση η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της ΕΕ

​Στοιχεία που σοκάρουν αναφορικά με την κατάσταση της χώρας αναφέρονται στη νέα ενδιάμεση Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην οποία σημείωνεται μεταξύ άλλων ότι 6,3 εκατομμύρια Έλληνες πλήττονται από τη φτώχεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στην Έκθεση, 2,5 εκατομμύρια άτομα στη χώρα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού. Το 2013 το όριο φτώχειας ήταν 432 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 908 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Επιπλέον, 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.

Οι συντάκτες της Έκθεσης εκτιμούν ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει οδηγήσει την Ελλάδα στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ των 35 χωρών της ΕΕ με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής, χειρότερα ακόμα και από την Τουρκία.

«Η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat βρίσκεται στην χειρότερη θέση στην Ε.Ε. των 28 κρατών μελών όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας» επισημαίνει η Έκθεση. Παράλληλα τονίζεται πως αντίθετα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα αντιμετώπισ��ς των κοινωνικών ανισοτήτων, η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει οξύτατα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, βραδυπορεί.

«Η ζήτηση για κοινωνική μέριμνα από την πλευρά των πολιτών είναι έντονη, ενώ η προσφορά από το κράτος χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα και διοικητικές δυσλειτουργίες. Έτσι, το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, ενώ παράλληλα δεν προβλέπεται αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών από την οικονομική ύφεση στο άμεσο μέλλον», αναφέρει η έκθεση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top