Υπό τον διαρκή έλεγχο της Κομισιόν το ελληνικό χρέος

Δείτε τους πέντε λόγους που μας «δένουν» χειροπόδαρα

Υπό τον διαρκή έλεγχο της Κομισιόν το ελληνικό χρέος

Υπό διαρκή και «ενισχυμένη» ανάλυση θα υπόκειται το ελληνικό χρέος, όπως προκύπτει από έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τον τρόπο και τα κριτήρια που θα καταρτίζονται οι «Αναλύσεις Βιωσιμότητας Χρέους» (DSA) των ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα υπόκεινται στον έλεγχο του DSA, αλλά όπου εντοπίζονται συγκεκριμένα προβλήματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωράει σε περισσότερο ενδελεχή έλεγχο της κατάστασης ή, όπως η ίδια αναφέρει, σε ένα «ενισχυμένο DSA».

Τα κριτήρια για να φθάσει ��τον «ενισχυμένο έλεγχο» μία χώρα είναι πέντε:
1. Να έχει δημόσιο χρέος υψηλότερο του 90% του ΑΕΠ της ή να προβλέπεται ότι το δημόσιο χρέος της θα ξεπεράσει το όριο αυτό.

2. Η τρέχουσα ή προβλεπόμενη αύξηση του δημόσιου χρέους να είναι μεγαλύτερη των 5 ποσοστιαίων μονάδων.
3. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της εκάστοτε χώρας θα πρέπει να είναι υψηλότερες του 15% του ΑΕΠ της.

4. Η χώρα θα πρέπει να βρίσκεται σε καθεστώς προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής ή σε επιτήρηση μετά την εφαρμογή τέτοιου προγράμματος ή σε καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης στο πλαίσιο των κανονισμών για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των χωρών της Ευρωζώνης (Two-Pack Regulation).
5. Εφόσον μία σειρά από δημοσιονομικούς δείκτες εμφανίζουν κατάσταση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Ελλάδα πολύ δύσκολα δεν θα ανήκει στις κατηγορίες των χωρών που θα απαιτείται «ενισχυμένο DSA», καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας, ακόμη και υπό το πιο ευμενές σενάριο, θα καθυστερήσει να υποχωρήσει σε επίπεδο χαμηλότερο του 90% του ΑΕΠ της. Το ίδιο, βέβαια, θα ισχύει και για άλλες χώρες, όπως η Ιταλία που έχει υπέρογκο δημόσιο χρέος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top