Παράδειγμα για την ΔΕΗ η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ: τι άλλαξε στις τηλεπικοινωνίες

Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών – πώς ωφελήθηκε ο καταναλωτής

​Εν μέσω επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων των συνδικαλιστών είχε γίνει μία άλλη μεγάλη ιδιωτικοποίηση, εκείνη του ΟΤΕ, η οποία ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2008.

Μάρτιος 2008. Τα συνδικαλιστικά σωματεία του ΟΤΕ πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες απεργίες ενάντια στην ιδι��τικοποίηση του οργανισμού και την εξαγορά του 40% από την Ντόιτσε Τελεκομ.

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά η πώληση ολοκληρώθηκε. Το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε περίπου 3 δις και, έτσι, το 40% πέρασε στην γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Αναλυτικά, το ιδιοκτησιακό καθεστώς:

Deutsche Telekom: 40,0%
Ελληνικό Κράτος: 10,0%
Διεθνείς θεσμικοί επενδυτές: 29,5%
Έλληνες θεσμικοί επενδυτές: 10,7%

Το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης άρχισε να σχεδιάζεται το 2005. Ο αριθμός των εργαζομένων τότε έφτανε τα 14.741 άτομα. Το 2008 στον ΟΤΕ εργάζονταν 12.000 άτομα και 8.750 το 2012, με τα περισσότερα να αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης.

Σήμερα, υπάρχουν 8 εταιρείες σταθερής τηλεφω��ίας και 3 κινητής που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους πωλητές και τεχνικούς, οι οποίες λειτουργούν ανταγωνιστικά προς όφελος του καταναλωτή. Οι απαιτήσεις της αγοράς και ο τζίρος που μοιράζονται τις αναγκάζει σε ένα συνεχές ράλι προσφορών με αποτέλεσμα οι τιμές να πέφτουν!

Δείτε στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του Star τι έφερε η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top