Ένας στους δύο ιδιοκτήτες δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους ακινήτων!

Η φοροκαταιγίδα συνεχίζεται με τον ΕΦΙΑ από τον Ιούλιο

Ένας στους δύο ιδιοκτήτες δεν μπορεί  να πληρώσει τους φόρους ακινήτων!

Ένας στους δυο ιδιοκτήτες αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους που επιβλήθηκαν στα ακίνητα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της φοροκαταιγίδας που έπληξε τα ακίνητα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μάλιστα η καταιγίδα δεν έχει τέλος καθώς μέσα τον Ιούλιο ξεκινά η πληρωμή και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Ας δούμε και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν το οικονομικό αδιέξοδο των περισσότερων ιδιοκτητών.

Στο 4μηνο από τον Νοέμβριο του 2013 έως και τον Φεβρουάριο του 2014 οι Έλληνες ιδιοκτήτες κλήθηκαν να πληρώσουν συνολικούς φόρους ακινήτων 720 εκατομμυρίων ευρώ. Από το ποσό αυτό εξόφλησαν μόνο τα 350 εκατομμύρια, δηλαδή το ποσοστό εισπραξιμότητας ανήλθε μόλις στο 49%!

Οι φόροι που κλήθηκαν να πληρώσουν οι φορολογούμενο το συγκεκριμένο τετράμηνο ήταν ο τριπλός Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 καθώς και δυο δόσεις του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Και μπορεί οι Έλληνες ιδιοκτήτες να δηλώνουν στάση πληρωμών, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους αλοδαπούς που έχουν ακίνητα στην Ελλάδα.

Το τετράμηνο Νοεμβρίου 2013 Φεβρουαρίου 2013 οι υπαγόμενοι στην εφορία κατοίκων εξωτερικού κλήθηκαν να πληρώσουν συνολικούς φόρους ακινήτων 780 εκατομμυρίων ευρώ. Απο αυτά πληρώθηκαν τα 775 εκατομμύρια, δηλαδή το 99,5%.

Μάλιστα, ο φορολογικός λογαριασμός των ακινήτων δεν έχει τέλος καθώς από τον Ιούλιο και έως το τέλος του έτους θα κληθούν να πληρώσουν τις έξι δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, του λεγόμενου ΕΝΦΙΑ που αντικαθιστά το χαράτσι και τον ΦΑΠ. Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση πάντως ετοιμάζει ρυθμίσεις διευκόλυνσης για τους φορολογούμενους που λόγω των χρεών τους προς το δημόσιο έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top