Αναγκαία για την Ελλάδα νέα διαγραφή χρέους λέει κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος

Συνέντευξη του διευθυντή του γερμανικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου

Την άποψη πως για την Ελλάδα πρέπει, σίγουρα, να υπάρξει ακόμη μία διαγραφή χρέους, εκφράζει ο διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, Γιόαχιμ Σάιντε, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse σημειώνοντας ότι μία χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει ένα δημόσιο χρέος με σχεδόν 170% του ΑΕΠ και δεν έχει νόημα οι Έλληνες να προσπαθήσουν να το σηκώσουν μόνοι τους.

Ωστόσο, ο γνωστός οικονομολόγος προσθέτει ότι η πολιτική ακόμη διστάζει να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο (διαγραφή χρέους), διότι αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες.

Σε ερώτηση γιατί ακόμη δεν έχει υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο αναμενόταν μετά τις γερμανικές εκλογές, ο κ. Σάιντε απαντά: «Πάντα υπάρχουν κάποιες εκλογές, όπως τώρα, για παράδειγμα, οι ευρωεκλογές, αλλά κάποτε κάποιοι θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους».

«Η Ελλάδα χωρίς έξωθεν βοήθεια, απλά, δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της» επισημαίνει συμπερασματικά ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας, το οποίο συγκαταλέγεται στα τρία γνωστότερα και πλέον έγκυρα γερμανικά ινστιτούτα οικονομικών ερευνών.

Επίσης, ο κ. Σάιντε προειδοποιεί πως θα ήταν πολύ πρόωρο να ισχυριστεί κάποιος ότι η κρίση του ευρώ έχει ξεπεραστεί, αντίθετα, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το δημόσιο χρέος και ακόμη και αν καταλήξουν τα τρέχοντα μέτρα διάσωσης, η πολιτική δεν θα έχει βρει τον δρόμο της, καθώς το χρέος δεν είναι ακόμη βιώσιμο σε πολλές χώρες.

Υπογραμμίζει, δε, ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν επαρκούν για να υπάρξει ανάπτυξη, αντίθετα η Γερμανία έχει ακόμη μπροστά της 2-3 χρόνια οικονομι��ής άνθησης χάρη στα χαμηλά επιτόκια.

Ωστόσο σημειώνει, πως ακόμη και στην Γερμανία οι μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις είναι σκόπιμα σε λάθος κατεύθυνση, προφανώς επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει τυφλωθεί από την άνθηση της οικονομίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top