Γερμανικά MME για Eλλάδα: το προβληματικό παιδί της ΕΕ πέτυχε πλεόνασμα

Αλλά «καθαρά αριθμητικό μέγεθος» το χαρακτηρίζει ο Spiegel

Γερμανικά MME για Eλλάδα: το προβληματικό παιδί της ΕΕ πέτυχε πλεόνασμα

«Η Ελλάδα πετυχαίνει το πρώτο της πλεόνασμα μετά από 10 χρόνια», μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. «Το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης έκανε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση νέας οικονομικής βοήθειας: πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, το 2013, μετά από δέκα χρόνια», γράφει ο Spiegel. Όπως επισημαίνει όμως, «το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα καθαρά αριθμητικό μέγεθος: στην πραγματικότητα πέρυσι κυριάρχησαν οι τεράστιοι τόκοι της υπερχρεωμένης χώρας, με το έλλειμμα του προϋπολογισμο�� να διαμορφώνεται στο 12,7% του ΑΕΠ.»

«Στην Ελλάδα η κατάσταση βελτιώνεται», γράφει και η οικονομική Handelsblatt επισημαίνοντας ότι η αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. «Ωστόσο το μαζικό χρέος της Ελλάδας συνέχισε, πέρυσι, να αυξάνεται φθάνοντας το 175,1% του ΑΕΠ - η μέγιστη τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

«Τώρα η Ελλάδα ελπίζει σε οικονομική ελάφρυνση των δανείων της υπό τη μορφή χαμηλότερων επιτοκίων ή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ελπίζει οι συνομιλίες να αρχίσουν στο Eurogroup της 5ης Μαΐου, όμως η απόφαση δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top