Κλείνουν τα κινητά και θα τα πουν από κοντά: Νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι απειλές του Σόιμπλε

Κλείνουν τα κινητά και θα τα πουν από κοντά: Νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είναι συνεχώς με ένα κινητό στο χέρι. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία εν όψει της άφιξης της τρόικας, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης (17:30) θα έχουν νέα συνάντηση προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, η οποία εξακολουθεί να δυσκολεύει την κυβέρνηση, αφού πολλά είναι τα αγκάθια π��υ παραμένουν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία για μία σειρά ζητήματα όπως το δημοσιονομικό κενό του 2015, τα εργασιακά, οι απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και οι παρεμβάσεις που περιέχονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ο κύριος Σόιμπλε προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει την επόμενη δόση αν προηγουμένως δεν έχει εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί, ο πρωθυπουργός τονίζει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα όσα έχει εξαγγείλει για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών από την πλευρά τους πιέζουν για να συμπιεστεί το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 που θα διανεμηθεί φέτος και «γκρινιάζουν» για τη διάθεσή του μόνο σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους, ζητώντας να δοθούν κεφάλαια για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι σε θέματα όπως για παράδειγμα η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω και θα καταστεί προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε πρόσφατα τους φαρμακοποιούς ότι δεν αλλάζει τίποτε με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα τουλάχιστον έως τον Ιούνιο, πρόταση όμως που δεν έχει αποδεχθεί η τρόικα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, η συμφωνία αυτή θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως περιγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, π.χ. στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως το 70% του ποσού που θα είναι διαθέσιμο από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top