Χατζηδάκης: μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών εξετάζει η κυβέρνηση

Σύσκεψη της διϋπουργικής για τη βιομηχανική πολιτική

Η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών είναι το επόμενο μέτρο στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της βιομηχανίας, εκ παραλλήλου με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων από το νέο ΕΣΠΑ. Η διαμόρφωση του «οδικού χάρτη» για τη βιομηχανική πολιτική αποτέλεσε αντικείμενο της σημερινής ατζέντας της διϋπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, για πρώτη φορά.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, εκκρεμεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 μονάδες, ζήτημα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, από το οποίο όμως θα πρέπει να αφαιρεθεί το όφελος που θα προκύψει από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εξαιτίας της μείωσης του κόστους της μισθοδοσίας (υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 30.000 νέες θέσεις εργασίας), καθώς και το πρόσθετο όφελος από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, άρα και των φορολογικών εσόδων. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του κόστους (όπως συνέβη με την προηγούμενη μείωση των εισφορών κατά 1,1 μονάδες, που έγινε χωρίς μείωση συντάξεων) και ότι εξετάζεται αν η μείωση των εισφορών θα γίνει εφάπαξ ή σε τρεις ετήσιες δόσεις, από 1,3 μονάδες κάθε φο��ά.

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας δεν συνδέει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους με την παροχή κινήτρων από την πλευρά της βιομηχανίας. Τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων είναι αυτά που ανακοινώθηκαν προχθές από το ΥΠΕΚΑ, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ένα μέρος από το όφελος θα περάσει άμεσα και στα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, με τη μείωση της τιμής του καυσίμου. Την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθούν σε διαβούλευση δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τη λεγόμενη διακοψιμότητα (μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με αντάλλαγμα τον περιορισμό της παροχής σε περιόδους αιχμής) και την αντιστάθμιση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top