Έρευνα-σοκ: Χωρίς δουλειά για 2,5 χρόνια το 75% των ανέργων!

Βρούτσης: Δύσκολος και ύπουλος αντίπαλος η ανεργία

Έρευνα-σοκ: Χωρίς δουλειά για 2,5 χρόνια το 75% των ανέργων!
«Δύσκολο, επικίνδυνο και ύπουλο αντίπαλο», χαρακτήρισε την ανεργία ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας χθες στην εκδήλωση με θέμα «Οι όψεις της ανεργίας και το στοίχημα της επιχειρηματικότητας» που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το Ίδρυμα Hanns Seidel και το Centre for European Studies.

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά προτού διαβρωθούν και απαξιωθούν οριστικά οι δεξιότητές των σημερινών μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι κινδυνεύουν να παραμείνουν άνεργοι, ακόμη και αν αύριο υπάρχουν πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση των πόρων του παλαιού και του νέου ΕΣΠΑ σε δράσεις απασχόλησης.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε και έρευνα της Metron Analysis για την ανεργία, η οποία κατέδειξε το σοκαριστικό στοιχείο ότι τρεις στους τέσσερις άνεργους παραμένουν χωρίς δουλειά για 2,5 χρόνια, αν και στην πλειοψηφία τους αποτελούν υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό.

Η ανεργία φαίνεται να πλήττει κυρίως τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ η πλειοψηφία των ανέργων προτιμά να αναζητά εργασία στην Ελλάδα, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας είναι ότι το 72% των ανέργων δηλώνουν ότι θα δέχονταν μια θέση κατώτερη των προσδοκιών τους και χαμηλότερη των προσόντων τους.

Το 74% των ανέργων δηλώνει ότι βρίσκει στήριγμα στην οικογένεια, το 18% ότι στηρίζει την επιβίωσή του στο επίδομα ανεργίας και το 7% στα κοινωφελή προγράμματα (συσσίτια κ.λπ.).

Ακόμη, ένα ισχυρό ποσοστό των ανέργων (32%) θεωρεί ότι θα είναι σε καλύτερη κατάσταση αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top