Στα "πράσα" 120 επιχειρήσεις με χρέη στο ΙΚΑ που ήθελαν επιστροφή ΦΠΑ

Ο συμψηφισμός χρεών τους "καίει"

Στα "πράσα" 120 επιχειρήσεις με χρέη στο ΙΚΑ που ήθελαν επιστροφή ΦΠΑ

​Τις πρώτες 120 επιχειρήσεις που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές 10 εκατ. ευρώ και παράλληλα δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ αποκάλυψε η διασταύρωση οφειλετών του ΙΚΑ και δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ που ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Οι επιχειρήσεις δεν θα λάβουν τις επιστροφές ΦΠΑ που δικαιούνται, δηλαδή τα 2,5 εκατ. ευρώ καθώς η Εφορία θα τα αποδώσει στο ΙΚΑ το οποίο θα πρέπει να «κυνηγήσει» για να εισπράξει και τα υπόλοιπα 7,5 εκατ. ευρώ.

Ο συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών με επιστροφές ΦΠΑ προβλέπεται ήδη από την νομοθεσία αλλά μέχρι σήμερα γινόταν με ρυθμούς «χελώνας». Ο επιχειρηματίας ο οποίος υπέβαλε αίτημα επιστροφής ΦΠΑ θα έπρεπε να είναι ασφαλιστικά ενήμερος. Στην αντίθετη περίπτωση, η εφορία προχωρούσε σε συμψηφισμό ο οποίος όμως γίνονταν κατά περίπτωση και με ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες.

Το νέο σχέδιο που τίθεται σε εφαρμογή προβλέπει τον αυτόματο συμψηφισμό των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές με τις επιστροφές ΦΠΑ. Οι εφορίες θα πληρώνουν στο ΙΚΑ τις επιστροφές ΦΠΑ δικαιούχων οι οποίοι είναι παράλληλα και οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top