Ανοιχτό για το ΥΠΟΙΚ το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα στην τρόικα!

Λόγω υστέρηση εσόδων 700-800 εκ. ευρώ στον συγκεκριμένο φόρο…

Ανοιχτό για το ΥΠΟΙΚ το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα στην τρόικα!

Ανοιχτό αφήνει πλέον το ΥΠΟΙΚ, σε ανώτατο επίπεδο, το ενδεχόμενο να τεθεί - «μελλοντικά» αλλά σε απροσδιόριστο χρόνο - ζήτημα μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, στα πλαίσια της επαναδιαπραγμάτευσης των εκκρεμών ζητημάτων με την τρόικα!

Ο λόγος που ενδεχομένως οδηγήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σε μία αλλαγή στάσης στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι τόσο η πολιτική και κοινωνική πίεση ενόψει του επερχόμενου χειμώνα (άλλωστε κάτι τέτοιο δεν δείχνει ότι θα επιτευχθεί άμεσα), αλλά οι εκτιμήσεις πως φέτος θα υπάρξει υστέρηση εσόδων στον φόρο πετρελαιοειδών, ύψους 700 με 800 εκατομμύρια ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί πως εάν τελικά συμπεριληφθεί όντως το ζήτημα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η μείωση του ΕΦΚ θα αφορά όλα τα καύσιμα πιθανότατα και όχι μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να μην υπάρχει κίνητρο - λόγω της διαφοράς τιμής - για λαθρεμπόριο.

Επιχείρημα της ελληνικής πλευράς θα είναι προς την τρόικα οι θετικές ενδείξεις από τις εισπράξεις στο ΦΠΑ της εστίασης, μετά τη μείωση στο 13% τον Αύγουστο, στις οποίες αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Α. σαμαράς κατά τη διάρκεια χθεσινής του συνέντευξης.

Ένα άλλο ζήτημα πάντως στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός, η μεταβίβαση της είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων στους Δήμους ως ανταποδοτικό όφελος, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top