Οι πέντε αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τον Φόρο Ακινήτων

Τα μαζεύουν τώρα μετά τις αντιδράσεις

Οι πέντε αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τον Φόρο Ακινήτων

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και την γκρίνια για τον νέο φόρο ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών τα μαζεύει τώρα και εξετάζει διορθωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, η κατάθεση του οποίου μετατέθηκε για το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο εξετάζει την αλλαγή στους συντελεστές χρήσης των αγροτεμαχίων, όπου ο φόρος διαμορφώνεται ανάλογα με την καλλιέργεια, ενώ είναι πάρα πολύ πιθανόν να αυξηθεί ο φόρος στα αγροτεμάχια εκείνα για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους παίρνουν επιδοτήσεις.

Επίσης στις διορθώσεις του υπουργείου συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του ορίου ετήσιου εισοδήματος κάτω του οποίου προβλέπεται έκπτωση 50% επί του οφειλόμενου ΕΝ.ΦΑ ή πλήρης απαλλαγή και το οποίο μπορεί να οριστεί στις 10.000 ευρώ.

Ένα ακόμα ενδεχόμενο που σκέφτεται το υπουργείο είναι η απαλλαγή ή ελάφρυνση των ακινήτων τα οποία δεσμεύει το κράτος και τέλος την φορολογική ελάφρυνση των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Με το νέο νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων οι ιδιοκτήτες κτιρίων στα αστικά κέντρα θα πρέπει να υπολογίζουν έναν φόρο που κυμαίνεται από 0,35% έως και 0,45% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τους, ενώ σε ότι αφορά στα οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, η μέση επιβάρυνση θα είναι 0,8% επί της αξίας του.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως, Γ. Στουρνάρας, ξεκαθάρισε ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν στο νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων δεν θα μειώσουν τα έσοδα που προσδοκά το κράτος.

«Κοιτάξτε, μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή των εσόδων που θέλουμε, θα κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκαν. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και ελπίζουμε η επεξεργασία να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας», είπε ο υπουργός βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top