ΕΙΔΗΣΗ-ΒΟΜΒΑ: Οι Βρυξέλλες βάζουν χέρι στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωζώνης

Θα μπορεί η Κομισιόν να ζητά νέα μέτρα άσχετα αν υπά��χουν μνημόνια ή όχι

Μια είδηση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σκάει σαν ΒΟΜΒΑ σήμερα…. Η Ευρωπαϊκή Επι��ροπή θα εξετάσει φέτος, για πρώτη φορά, τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης του 2014 πριν εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλιά τους, ενώ θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει και τροποποιήσεις τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg!

Με απλά λόγια, τα έσοδα και οι δαπάνες του ελληνικού κράτους θα περάσουν από την «μαγνητική τομογραφία» της Κομισιόν, η οποία θα μπορεί πλέον με το "έτσι θέλω" να αλλάζει τους προϋπολογισμούς και να απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει πιο βαθιά το μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις και ότι άλλο απέμεινε όρθιο!

Το δικαίωμα απορρέει από τη νομοθεσία για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, γνωστής ως «δέσμης δύο μέτρων» (Two Pack).

Η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει τις γνωμοδοτήσεις της για τα σχέδια των προϋπολογισμών μία εβδομάδα πριν από το Eurogroup του Νοεμβρίου (22 Νοεμβρίου), όπου θα συζητήσουν το θέμα αυτό.

Η ΕΕ ελπίζει, αναφέρει το δημοσίευμα, ότι η αμοιβαία πίεση θα ενθαρρύνει τις χώρες να τηρήσουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους.

Επιφυλακτικός ωστόσο ως προς την αποτελεσματικότητα του νέου "μέτρου", εμφανίστηκε ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, εκτιμώντας πως στις περιπτώσεις που ζητηθούν αναθεωρήσεις προϋπολογισμών «η αντίδραση των αγορών θα είναι πιθανότατα πολύ αρνητική»

Ο κ. Ρεν προσπάθησε παράλληλα να καθησυχάσει τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τονίζοντας πως στόχος της Επιτροπής είναι να παρέχει συμβουλές για την πολιτική (που πρέπει να εφαρμοσθεί) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαμόρφωσης των σχεδίων και όχι να «βάζει βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς».

Όπως τονίζει το δημοσίευμα του Bloomberg, o έλεγχος των Βρυξελλών εξηγεί το γεγονός ότι αν και η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να έχει ανάπτυξη το 2014 για πρώτη φορά μετά το 2011, οι κυβερνήσεις βάζουν δημοσιονομικό χαλινάρι σε αυτή, διατηρώντας τις πολιτικές λιτότητας…..

Περαστικά μας…..

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top