ΔΗΜΟΣΚ��ΠΗΣΗ: η ΝΔ προηγείται με 24,1% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,8%-Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή

Το 76,7 % πιστεύει πως η δράση της Χ.Α είναι εγκληματική

​Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Rass, η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτο κόμμα και η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,3%.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης:

Η ΝΔ συγκεντρώνει 24,1% (25,4%) , ο ΣΥΡΙΖΑ 22,8% (22,7) , το ΠΑΣΟΚ 5% (5,3) , οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,8% (4,3%), η Χρυσή Αυγή 6,3% (5,8%) , η ΔΗΜΑΡ 3% (2,5%) , το ΚΚΕ 5,2% (5,7%) , οι Οικολόγοι- Πράσινοι 1,4%(1,2%) και η Νέα Ελλάδα 1% (1%).

Τα ποσοστά που είναι σε παρένθεση είναι αυτά της δημοσκόπησης της εταιρείας Rass στις 23 Σεπτεμβρίου 2013.

Στην έρευνα της “Rass” καταγράφεται συνολική κατακραυγή της Χρυσής Αυγής καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει δικαιολογημένες τις διώξεις του αρχηγού και των στελεχών της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (81,9%), πιστεύει ότι η δράση της είναι εγκληματική (76,7%), θεωρεί ότι η ναζιστική προπαγάνδα πρέπει να διώκεται ποινικά (85,4%) ενώ ποσοστό 86,9% έχει χειρότερη γνώμη απ’ ότι είχε πριν.

Με αφορμή τα γεγονότα της Χρυσής Αυγής, πτωτική τάση ακολουθεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να ζητά κάλπες, ποσοστό 68,7% διαφωνεί όπως και το 40% -σχεδόν- των ψηφοφόρων του κόμματός του.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Στην ερώτηση περί του ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, οι ερωτηθέντες έδωσαν προβάδισμα στον Αντώνη Σαμαρά με 45,5% έναντι του Αλέξη Τσίπρα, που συγκέντρωσε ποσοστό προτίμησης 26,5%, ενώ η ΝΔ καταγράφει 60,8% στην παράσταση νίκης και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 33,7%.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι ενισχυμένος μετά τις εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής (58,9%) ενώ ικανοποίηση εκφράζουν 51 στους 100 για το θέμα του χειρισμού της υπόθεσης.

katalliloteros_oktovrios.jpg

Εκλογικός νόμος

Κι ενώ το σενάριο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των δημάρχων, η κοινή γνώμη έχει διαφορετική άποψη.

Το 66,7% συμφωνεί ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές ώστε να ψηφίζουμε χωριστά το δήμαρχο από τους δημοτικούς συμβούλους όπως επίσης το συντριπτικό 75,9% λέει «ναι» στο σενάριο οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και να υπάρχει η δυνατότητα να ψηφιστούν πρόσωπα από διαφορετικές παρατάξεις. Με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο συμφωνεί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top