Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι στο... Eurogroup

Δύσκολα τα πράγματα για τον Στουρνάρα και το ελληνικό χρέος

​Στο μικροσκόπιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα βρεθεί τη Δευτέρα �� ελληνική οικονομία με τον Γ. Στουρνάρα να ξεκινάει από δυσμενή θέση, καθώς η χώρα κάθε άλλο παρά πληροί τα κριτήρια για την εκταμίευση του υπολοίπου της δόσης του Ιουλίου.

Το 1 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να δοθεί και η τρόικα δεν πρόκειται να γυρίσει στην Αθήνα, αν προηγουμένως δεν έχουν εκπληρωθεί τα τέσσερα προαπαιτούμενα!

Οι δανειστές θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και οτις συνεχείς κινητοποιήσεις στην χώρα μας, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί πια σοβαρά το ζήτημα της πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή των εξαιρετικά σοβαρών διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Τα στελέχη των Βρυξελλών παρακολουθούν με διογκούμενη ανησυχία δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που απορρίπτουν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, ενώ η ανησυχία εντείνεται για έναν ακόμη λόγο: «η χώρα βρίσκεται μπροστά στη συμφωνία για ένα πρόσθετο δάνειο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να διαχωρίσει το θέμα του δανείου από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην Αθήνα που επιθυμεί να δημιουργήσει στο εσωτερικό μία αίσθηση σκληρής διαπραγμάτευσης.

Το σκεπτικό της Αθήνας όσον αφορά το πλεόνασμα είναι πολιτικά ορθό, ωστόσο όπως αναφέρει το Real.gr, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς ταυτόχρονα να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Καθώς όμως η ελάφρυνση, όπως επιθυμούν οι εταίροι, θα συζητηθεί πολύ αργότερα σε σχέση με το νέο δάνειο, η πολιτική επιθυμία των ελληνικών αρχών δε δύναται να πραγματοποιηθεί.

Αν το ΔΝΤ δεν αλλάξει ριζικά τη συζήτηση με κάποια παρέμβασή του, τότε η κυβέρνηση πριν από το τέλος του χρόνου θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο μια πρόσθετη δανειακή σύμβαση. Τα δε λεφτά της σύμβασης δεν μπορεί παρά να είναι πολλά, και αυτό γιατί, σύμφωνα με ενημέρωση κοινοτικού αξιωματούχου, στο νέο πακέτο θα περιλαμβάνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης, οι ανάγκες ρευστότητας και οι πιθανές πρόσθετες ανάγκες των τραπεζών, μετά από τα stress tests.

Κοινοτικός αξιωματούχος κοντά στην παρακολούθηση του προγράμματος ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία πως το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να κλείσει πριν βγει η χρονιά. Ως τότε όμως η κυβέρνηση θα κληθεί να αποδείξει, περνώντας τα πλέον αυστηρά τεστ, πως εννοεί αυτά που συμφωνεί.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο αξιωματούχο, η κυβέρνηση γνωρίζει ακριβώς τι είναι εφικτό και τι όχι, παρόλα αυτά για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης χάνει τη μία προθεσμία πίσω από την άλλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top