ΤτΕ: Στα 2,7 δισ. το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών

Αυξήθηκε κατά 2,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο

ΤτΕ: Στα 2,7 δισ. το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών

​Αυξημένο κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, στα 2,7 δισ. ευρώ, ήταν το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, στο μεγαλύτερο μέρος της, στην εισροή 1,5 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση των εσόδων της ΕΚΤ από το Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων (SMP), το οποίο περιελάμβανε αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα λόγω της μείωσης, κυρίως, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 164 εκατ. ευρώ. Αντίθετα το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε εξαιτίας της σημαντικής ανόδου των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 265 εκατ. ευρώ και της μικρής ανόδου των καθαρών εισπράξεων από «λοιπές» υπηρεσίες (κατά 7 εκατ. ευρώ).

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 209 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάν��σε πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2013 έναντι ελλείμματος 100 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2012, κυρίως λόγω της εισροής 1,5 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση των εσόδων του Προγράμματος Αγοράς Τίτλων (SMP), που αναφέρθηκε ήδη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top