Το hit της εφορίας:Απόψε θέλω αποδείξεις και ονόματα και τα δικαιολογητικά θα ψάξω πόντο πόντο

Ταλαιπωρία και μεγάλη αγωνιά για πρόστιμα-φωτιά για χιλιάδες φορολογούμενους

Περιθώριο μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, έχουν οι φορολογούμενοι που εκλήθησαν από τις εφορίες τους να προσκομίσουν για έλεγχο τα δικαιολογητικά των φορολογικών τους δηλώσεων, σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Με την εγκύκλιο, δίδεται ουσιαστικά παράταση μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία σε όλες τις 15νθήμερες προθεσμίες που είχαν καθοριστεί για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους.

Η χρήση της δυνατότητας προσκόμισης των δικαιολογητικών μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, συνεπάγεται και ανάλογη καθυστέρηση στην τελική εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Δηλαδή, όσοι φορολογούμενοι εξαντλήσουν το χρονικό περιθώριο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα καθυστερήσει και η εκκαθάριση της δήλωσή τους.

Έτσι, σε περίπτωση χρεωστικού εκκαθαριστικού, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η εξόφληση του πρόσθετου φόρου να απαιτηθεί εφάπαξ.

Από την άλλη πλευρά, εάν οι φορολογούμενοι είναι και δικαιούχοι των νέων επιδομάτων τέκνων τυχόν καθυστερημένη προσέλευσή τους στις Δ.Ο.Υ. για τον έλεγχο των δικαιολογητικών θα σημάνει και ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων.

Εν τω μεταξύ, σε μεγάλη ταλαιπωρία υποβάλλονται οι φορολογούμενοι που κλήθηκαν από τις εφορίες να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά των φορολογικών τους δηλώσεων.

Από κόσκινο οι αποδείξεις

Με βάση τις εντολές που έχει δώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να ελεγχθούν μια-μια ακόμα και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που συγκέντρωσαν οι φορολογούμενοι κατά το 2012, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο.

Οι ελεγκτές θα πρέπει να εξακριβώνουν εάν το ποσό που δήλωσαν οι υπόχρεοι στον κωδικό 049 της φορολογικής τους δήλωσης είναι το πραγματικό, δηλαδή εάν η αξία όλων των αποδείξεων που έχουν προσκομιστεί είναι αυτή που αναγράφεται στο συγκεκριμένο κωδικό.

Η διαδικασία αυτή, πέραν της πρόσθετης ταλαιπωρίας που συνεπάγεται για τους φορολογούμενους, ενδεχομένως να εξελιχθεί και σε «παγίδα» στην περίπτωση που δεν συνάδουν τα δηλωθέντα με την πραγματική αξία των απο��είξεων. Για την ακάλυπτη διαφορά ο φορολογούμενος θα χρεωθεί με φόρο 10%. Επιπλέον, η δήλωση θα θεωρηθεί ανακριβής με συνέπεια ο φορολογούμενος να κληθεί να πληρώσει επιπλέον είτε πρόσθετο φόρο 2% επί του κύριου φόρου, είτε πρόστιμο από 117 έως 1.173 ευρώ, εάν από τη δήλωση δεν προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή!!!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top