Σύγχρονο «παιδομάζωμα» η Γερμανία: Δελεάζουν τους νέους της Ευρώπης να εργαστούν εκεί!

«Η δουλειά της ζωής μου»: Το πρόγραμμα εργασίας για Ευρωπαίους 18-35 ετών

Εργασιακό… παιδομάζωμα κάνει η Γερμανία η οποία εγκαινίασε πρόσφατα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για να προσελκύσει τους νέους της Ευρώπης, την ώρα που οι γειτονικές χώρες πλήττονται από υψηλά επίπεδα ανεργίας.

Το πρόγραμμα που ονομάζεται MobiPro-EU αλλά προωθήθηκε στο διαδίκτυο υπό την ονομασία «Η δουλειά της ζωής μου», εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο και παρουσιάζεται επίσης ως μια συνεισφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορά όσους ενδιαφέρονται για το γερμανικό μοντέλο εναλλασσόμενης κατάρτισης, διπλωματούχους ή μη.

Το πρόγραμμα διαρκεί έως τα τέλη του 2016. Απευθύνεται στους πολίτες της ΕΕ ηλικίας 18 έως 35 ετών -ακόμη και 40 ετών σε ορισμένες περιπτώσεις- που είναι άνεργοι και θέλουν να επωφεληθούν από το γερμανικό σύστημα μαθητείας ή να εργαστούν σε έναν από τους τομείς που έχει έλλειψη προσωπικού η Γερμανία, όπως ο ξενοδοχειακός τομέας, ο κλάδος της εστίασης, ο ιατρικός, της πληροφορικής. Ως γνωστόν, η χώρα αντιμετωπίζει γήρανση του πληθυσμού ενώ και η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού την ωθούν να αναζητήσει προσωπικό από το εξωτερικό.

Παρ' ότι απευθύνεται σε όλους τους Ευρωπαίους, το MobiPro-EU δίνει έμφαση στις χώρες της νότιας Ευρώπης όπου το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ υψηλό και οι πιθανότητες για τους νέους να βρουν δουλειά ή να έχουν μια επαγγελματική κατάρτιση είναι περιορισμένες, αφού τουλάχιστον ένας νέος στους δύο είναι άνεργοι στην Ελλάδα (59,2% τον Μάρτιο) και στην Ισπανία (56,5%), 42,1% στην Πορτογαλία, 38,5% στην Ιταλία και 24,6% στη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας).

Η Κεντρική Υπηρεσία Εύρεσης Εργασίας στο Εξωτερικό και Εξειδικευμένου Προσωπικού (ZAV) π��υ υπάγεται στην Υπηρεσία για την Απασχόληση και εκπονεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, διαθέτει προϋπολογισμό 139 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση μαθημάτων γερμανικής γλώσσας για τους συμμετέχοντες στη χώρα καταγωγής τους ή στη Γερμανία --για την οικονομική τους ενίσχυση και για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησής τους που έχουν σχέση με μια συνέντευξη πρόσληψης, άσκηση σε εταιρία όπως και έξοδα μετακόμισης.

Από τις αρχές του έτους στο πρόγραμμα MobiPro-EU καταγράφηκαν 2.100 αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση όπως και 170.000 επισκέψεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.thejobofmylife.de.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top