Μαραθώνιος συζητήσεων με την τρόικα: είδε Στουρνάρα, βλέπει τώρα Μητσοτάκη

«Αγκάθια» φορολογία ακινήτων, χαράτσι, κινητικότητα, ΕΟΠΥΥ

Μαραθώνιος συζητήσεων με την  τρόικα: είδε Στουρνάρα, βλέπει τώρα Μητσοτάκη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ως αρμόδιος για το ζήτημα της φορολογίας ακινήτων, το οποίο είναι και ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» στις συζητήσεις με την τρόικα.

Η τρόικα φέρεται να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014 και να ζητά να μειωθούν σε 4 από 5 οι δόσεις για την πληρωμή του χαρατσιού για το 2013.

Σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι και η « μαύρη τρύπα» στα δημοσιονομικά του ΕΟΠΥΥ, όπως και οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για λήψη νέων μέτρων, ενώ ενδέχεται την Πέμπτη να υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό.

Από την έκβαση των συνομιλιών εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και αν θα υλοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, έστω και τμηματικά, σε τρεις επιμέρους δόσεις, όπως είναι το πιο πρόσφατο σενάριο.

Αυτή την ώρα η τρόικα συναντάται με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με το ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι θα ζητήσει παράταση χρόνου για την κινητικότητα, ενώ δεν θεωρεί ως ιδανική λύση την τακτική του «ξαφνικού θανάτου» μίας μεγάλης εταιρείας του Δημοσίου, ενώ τάσσεται υπέρ της επίσπευσης της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για 4.000 - 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου

Το μεσημέρι είχε διεξαχθεί ευρεία σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας και Εσωτερικών με αντικείμενο την διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top