Μονιμότητα στο Δημόσιο;;; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

Έρχονται απολύσεις,κινητικότητα,αλλαγές σε συμβάσεις εργασίας, επετηρίδα & μοριοδότηση

Μονιμότητα στο Δημόσιο;;; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

«Ταφόπλακα» στο καθεστώς «συνταγματικής» μονιμότητας στο Δημόσιο μπαίνει με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα, καθώς εκτός από την εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας –διαθεσιμότητας των 25000 υπαλλήλων μέχρι το Δεκέμβριο του 2013, παύουν να υφίστανται οι οργανικές θέσεις με την κατάργηση δεκάδων οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των συγχωνεύσεων φορέων και υπηρεσιών υπουργείων .

Παράλληλα, αλλάζουν οι συμβάσεις εργασίας τόσο για τους νεοπροσλαμβανόμενους ή αυτούς που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και από δημοσίου δικαίου γίνονται πλέον ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή και για οποιονδήποτε διοικητικό ή δημοσιονομικό λόγο θα μπορούν να απολύονται εργαζόμενοι με μια απλή υπουργική απόφαση!!!

Επίσης, οι νέοι υπάλληλοι θα εργάζονται για δύο χρόνια «δοκιμαστικά», ενώ μετά το συγκεκριμένο διάστημα θα αξιολογούνται από ειδικές επιτροπές για το αν θα μπορούν να υπογράψουν συμβάσεις απασχόλησης με το Δημόσιο.

Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου του αρμόδιου υπουργείου για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου! Σε αυτό το Νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης μειωμένο προσωπικό στα υπουργεία και συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής υπαλλήλων ! Σύμφωνα με τα νέα οργανογράμματα θα υπάρξει μείωση των τμημάτων κατά 40%-45% και κατάργηση 2.000 οργανικών θέσεων από 20 φορείς του Δημοσίου.

Και μπορεί με την βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι μόνιμοι υπάλληλοι που δεν θα δεχτούν να μετακινηθούν δεν απολύονται απλώς υποβιβάζονται, ωστόσο με το νέο σχέδιο νόμου «κουρεύεται» η επετηρίδα και αλλάζει ο τρόπος επιλογής των διευθυντών! Η μοριοδότηση διαρηρείται αλλά σε περίπτωση ισοβαθμίας, το λόγο θα έχει ο ... εκάστοτε υπουργός!

121506-ex2302jjj1362033059.jpg

Την ίδια ώρα, ΠΡΕΠΕΙ έως το τέλος του Ιουνίου να έχουν δρομολογηθεί 2000 απολύσεις (από τις συνολικά 4000 που θα γίνουν φέτος) και να έχουν τεθεί σε καθεστώς κινητικότητας 12.500 υπάλληλοι (από τους 25.000 μέχρι το τέλος του 2013). Επίσης ,θα ΠΡΕΠΕΙ μέχρι το τέλος του έτους να έχουν απομακρυνθεί περισσότεροι από 1000 επίορκοι , οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις 15.000 απολύσεις και ΔΕΝ πρόκειται να αντικατασταθούν από νέους υπαλλήλους .

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, μόλις ξεκινήσουν οι απολύσεις θα αρχίσουν ταυτόχρονα και οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Οι νεόπροσληφθεντες θα προέλθούν από τη δεξαμενή 10000 επιτυχόντων σε παλαιότερους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ που περιμένουν εδώ και χρόνια τον διορισμό τους στο Δημόσιο!

Τα κενά

Όσο ο σχεδιασμός «φύγε εσύ, έλα εσύ» είναι σε εξέλιξη, χιλιάδες είναι τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα! Ενδεικτικά το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει 700 προσλήψεις για την ενίσχυση των φυλακών της χώρας, περίπου 3000 άτομα ζητούν τα νοσοκομεία της χώρας, το υπουργείο Παιδείας ζητά 2800 εκπαιδευτικούς για γυμνάσια, λύκεια και σχολεία ειδικής αγωγής, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ και ΝΑΤ) χρειάζονται περίπου 900 άτομα! Επίσης 2500 εφοριακούς έχει ζητήσει η τρόικα προκειμένου να αναβαθμιστούν οι οικονομικές υπηρεσίες της χώρας, ενώ το ΣΔΟΕ ζητά άμεσα την πρόσληψη 300 στελεχών με εξειδίκευση στον έλεγχο μεγάλων φορολογικών υποθέσεων!

φωτο tvxs.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top