«Να διαλυθεί ΤΩΡΑ η ευρωζώνη και να επιστρέψουμε στα εθνικά μας νομίσματα»

Δηλώσεις-φωτιά από τον ιστορικό ηγέτη της Γερμανικής Αριστεράς, Όσκαρ Λαφοντέν

Πρώτη ανάρτηση: 01/05/2013, 23:02

Υπέρ της διάλυσης της Ευρωζώνης και της επανέκδοσης εθνικών νομισμά��ων «εφόσον δεν είναι δυνατές πραγματικές υποτιμήσεις και ανατιμήσεις του νομίσματος», τάσσεται ο ιδρυτής του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Όσκαρ Λαφοντέν σε άρθρο του που έχει αναρτηθεί στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Στο άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι στην περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης, θα πρέπει οι ισοτιμίες των εθνικών νομισμάτων να καθοριστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες του Νότου να προστατευθούν από απότομες υποτιμήσεις με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ αναφερόμενος στην αποτυχία του ευρώ, ο Λαφοντέν την αποδίδει σε έλλειψη συντονισμένης μισθολογικής πολιτικής μεταξύ των κρατών.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην εφημερί��α Saarbrücken, ο Λαφοντέν πρότεινε την εγκατάλειψη του κοινού νομίσματος και την επιστροφή στο πρότερο νομισματικό καθεστώς, που θα επιτρέπει ευελιξία στις "αμοιβαίες συμφωνίες" και τις νομισματικές ισοτιμίες.

«Πρέπει να υπάρξει πάλι δυνατότητα δραχμής, λιρέτας και πεσέτας» υποστήριξε ο γερμανός αριστερός πολιτικός.

Ο Όσκαρ Λαφοντέν υπενθύμισε ότι ο ίδιος υποστήριξε το ευρώ για πολλά χρόνια, συμπλήρωσε όμως ότι τώρα διαπιστώνει πως δεν επετεύχθη με το κοινό νόμισμα συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top