Στουρνάρας: αναγκαίο ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα

Ομιλία στο συνέδριο αποφοίτων του LSE

Στουρνάρας: αναγκαίο  ένα νέο  παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα
Αναγκαία χαρακτήρισε την «εκ βάθρων αναδόμηση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού παραγωγικού προτύπου» για τη χώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του συλλόγου αποφοίτων του LSE στην Ελλάδα.

«Τα προηγούμενα χρόνια χτίσαμε ένα εκτεταμένο αλλά ρηχό και πελατειακό κράτος και ένα κρατικοδίαιτο και εσωστρεφές παραγωγικό μοντέλο το οποίο βασιζόταν στο ανομολόγητο δόγμα: “Ο λογαριασμός στους επόμενους”».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η τρικομματική κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα να σταματήσει να βαρύνει τους νέους με πρόσθετο ��ρέος και παράλληλα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να μπουν άμεσα στην παραγωγική διαδικασία, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

«Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι για να το πετύχουμε αυτό: Με το δοκιμασμένο τρόπο, δηλαδή με στρατιές νέων συμβασιούχων και προσλήψεων στο δημόσιο τομέα που θα καμουφλάρουν το παραγωγικό έλλειμμα, με εκατοντάδες δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς που εξαρτώνται αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση, με ακαδημαϊκά ιδρύματα που ιδρύονται με σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο την ενίσχυση τοπικών οικονομιών. Νομίζω ότι ένας τέτοιος δρόμος, εκτός από αδιέξοδος είναι και μη ρεαλιστικός, γιατί δεν υπάρχουν πλέον δανειστές να τον χρηματοδοτήσουν» υποστήριξε.

«Ο άλλος δρόμος», συμπλήρωσε, «αν και ορθός, είναι δύσκολος και επίπονος. Προϋποθέτει την εκ βάθρων αναδόμηση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού παραγωγικού προτύπου».

Ο κ Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο. «Η τελική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για αντικατάστασή τους από νέους ανθρώπους αναβαθμισμένων προσόντων, θεωρώ ότι θα οδηγήσει, επιτέλους, στην ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου τομέα» τόνισε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

​​
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top