Λαγκάρντ: Τριών ταχυτήτων η παγκόσμια οικονομία, έχει πολύ δρόμο ακόμη η ευρωζώνη

«Πιο επικίνδυνο από ποτέ το τραπεζικό σύστημα της»

Λαγκάρντ: Τριών ταχυτήτων η παγκόσμια οικονομία, έχει πολύ δρόμο ακόμη η ευρωζώνη

Για παγκόσμια οικονομία τριών ταχυτήτων και για ευρωζώνη με ένα τραπεζικό σύστημα «πιο επικίνδυνο από ποτέ» έκανε λόγο η Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν αναμένεται η παγκόσμια ανάπτυξη να είναι πολύ υψηλότερη φέτος σε σχέση με πέρυσι αφού -όπως τόνισε- «αντιμετωπίζουμε νέους κινδύνους, καθώς και παλιούς κινδύνους».

«Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες βελτιώνονταν γρήγορα, είπε, αλλά τα χαμηλά επιτόκια στις προηγμένες οικονομίες τις υποχρέωσαν να φορτώσουν χρέη και ανοίγματα στην αγορά συναλλάγματος, που θα προκαλέσουν προβλήματα» σημείωσε η Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι «η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει δημιουργήσει μία οικονομία τριών ταχυτήτων».

Σύμφωνα με την ίδια, οι ταχύτητες διακρίνονται ως εξής: α) οι χώρες που τα πηγαίνουν καλά, β) οι χώρες που διορθώνονται και γ) οι χώρες που έχουν ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσουν. Στην πρώτη κατηγορία, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, βρίσκεται η Ανατολική Ασία, στη δεύτερη οι ΗΠΑ και η Ελβετία, ενώ στην τρίτη η ευρωζώνη και η Ιαπωνία.

Όπως τόνισε η ίδια, το βασικό πρόβλημα στην ευρωζώνη είναι το τραπεζικό της σύστημα, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «πιο επικίνδυνο από ποτέ».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top