Τελεσίγραφο τρόικας: Κάντε απολύσεις εδώ και τώρα ακόμη και στις ΔΕΚΟ

«Stand by» ο Μανιτάκης και το σχέδιο του

Τελεσίγραφο τρόικας: Κάντε απολύσεις εδώ και τώρα ακόμη και στις ΔΕΚΟ

​Νέα δεδομένα δημιουργούνται συνεχώς στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας! Οι τροικανοί όπως φαίνεται κοιτούν με μισό μάτι το σχέδιο Μανιτάκη για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, με την όρεξη τους να ανοίγει τώρα για... απολύσεις από εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ Β΄ Βαθμού), που είναι εταιρείες ιδιωτικού δικαίου και απασχολούν υπαλλήλους αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν καλύπτονται από τη μονιμότητα και, συνεπώς, θα μπορούσαν να απομακρυνθούν με αποζημίωση απόλυσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα μεταξύ Τρόικας και Μανιτάκη ξεκίνησε όταν ο τελευταίος δεν ήταν σε θέση να παραδώσει ούτε το οργανόγραμμα των εποπτευόμενων φορέων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα διεξάγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα χωρίς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα να ζητάει εδώ και τώρα τη μείωση του δημόσιου τομέα και κυρίως την απόλυση επίορκων, κοπανατζήδων και πλαστογράφων δημοσίων υπαλλήλων.

Οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός οικονομικών Γ.Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η ΔΗΜΑΡ πάντως εξακολουθεί να στηρίζει τον κο Μανιτάκη, ασκώντας έντονη κριτική στην τρόικα για την επιμονή της στις απολύσεις αλλά και σε όσους εντός της κυβέρνησης συμμερίζονται την άποψη αυτή!

Ο κος Μανιτάκης έχει εκφράσει πολλάκις τη βούληση του να τεθούν εκτός Δημοσίου οι επίορκοι, αλλά όπως δηλώνουν και πηγές του υπουργείου «υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που περιλαμβάνονται στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα προκειμένου κάποιος να απολυθεί», επισημαίνοντας ότι για την παράκαμψη των διαδικασιών απαιτείται αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας.

Από την πλευρά της η τρόικα, βλέπει θετικά το αίτημα της κυβέρνησης για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, που θα καλύψουν πλήρως τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αποχώρηση των επίορκων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα προσλήψεων με αναλογία 1:1 δεν αποκλείεται, τελικά, να μην αφορά μόνον «επιόρκους» αλλά και υπαλλήλους που δεν θα αξιολογηθούν ως ικανοί και θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Αν αυτό το σ��νάριο πάρει σάρκα και οστά, τότε ο αριθμός όσων αποχωρήσουν δεν αποκλείεται να υπερβαίνει τις 4.000 υποθέσεις επιόρκων, που βρίσκονται υπό εξέταση, και να αγγίξει, μέσω της αξιολόγησης, σημαντικό αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top