Τεκμήρια… παγίδες για εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ

Περίπου 2,4 εκατ. πολίτες θα παραλάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά

Νέες παγίδες υπερφολόγησης για εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ κρύβουν οι νέες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας για τα τεκμήρια διαβίωσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου 2,4 εκατομμύρια πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπερφορολογήσεις αν στην κατοχή τους έχουν ένα σπίτι, Ι.Χ. ή σκάφος.

pinakas1.jpg

Πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους και ανέργους, οι οποίοι φέτος καλούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση ακόμα κι αν τα εισοδήματα του 2012 ήταν ελάχιστα ή ακόμα και μηδενικά.

Παράλληλα, οι φορολογούμενοι αυτοί θα χρεωθούν από την εφορία με τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ αν είναι άγαμοι και 5.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι, μόνο και μόνο γιατί διαμένουν σε ένα σπίτι είτε είναι δικό τους, είτε το νοικιάζουν.

pinakas2.jpg

Έτσι λοιπόν θα κληθούν να εμφανίσουν τεκμαρτά εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο και επομένως να πληρώσουν φόρο εισοδήματος!

Για παράδειγμα, χαμηλοσυνταξιούχος, χήρος, με ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ το 2012 μένει σε δική του μονοκατοικία 80 τμ σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 2.800 ευρώ ανα τμ. Με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, το εισόδημα των 4.800 ευρώ είναι αφορολόγητο γιατι είναι χαμηλότερο των 5.000.

pinakas3.jpg
Ωστόσο, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, το υπουργείο οικονομικών θα λάβει υπόψη του το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ καθώς επίσης και το τεκμήριο διαβίωσης της κατοικίας που ανέρχεται σε 3.200 ευρώ. Με βάση τα ποσά αυτά θα προσδιοριστεί το τεκμαρτό εισόδημα του χαμηλοσυνταξιούχου στο ποσό των 6.200 ευρώ που είναι υψηλότερο του πραγματικού εισοδήματος των 4.800 ευρώ αλλά και του αφορολογητου των 5.000 ευρώ.

Ετσι, στον συγκεκριμένο συνταξιούχο θα καταλογιστεί φόρος εισοδήματος ίσος με το 10% του ποσού των 1.200 ευρώ κατά το οποίο το τεκμαρτό εισόδημα των 6.200 υπερβαίνει το αφορολόγητο των 5.000 ευρω.

pinakas4.jpg
Το αποτέλεσμα είναι ο συνταξιούχος αυτός να κληθεί να πληρώσει φόρο 120 ευρώ για τεκμαρτό εισόδημα 6.200 ευρώ!

pinakas5.jpg

Στην περίπτωση δε που οι φορολογούμενοι με εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ έχουν ένα αυτοκίνητο, τότε για κακή τους τύχη θα φορολογηθούν ακόμα περισσότερο.

pinakas6.jpg

Σε μεγάλη παγίδα τέλος εξελίσσεται και η συλλογή αποδείξεων, αφού 2,4 εκατ. πολίτες κινδυνεύουν να χρεωθούν με υπέρογκους φόρους γιατί είναι πάρα πολύ πιθανόν να μην καταφέρουν να συγκεντρώσουν αποδείξεις που να καλύπτουν το 25% του τεκμαρτού εισοδήματός τους, που προκύπτει βάσει των τεκμιρίων διαβίωσης.​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top