Μισθοί ΤΕΛΟΣ για 2.000 επίορκους του Δημοσίου

Φεύγουν εντός Απριλίου-Τέλος το "50% του μισθού" μέχρι να τελεδικήσει η υπόθεση

Λύση στον «γόρδιο δεσμό» του Δημοσίου βρίσκει η κυβέρνηση, μέσα από την απόφαση για αποπομπή όσων δημοσίων υπαλλήλων αντιμετωπίζουν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, ασχέτως εάν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις ή όχι.

Στο «παρά πέντε» της άφιξης της τρόικας και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, το Μέγαρο Μαξίμου με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζει μια συγκεκριμένη πρόταση προς τους δανειστές της χώρας μας που αφορά την πλήρη διακοπή της μισθοδοσίας σε 2.000 υπαλλήλους του Δημοσίου που αυτή την ώρα αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι υπάλληλοι αυτοί έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν το 50% του μισθού τους μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Η κυβέρνηση, με νέα νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα προωθήσει μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή, θα διακόπτει πλήρως τη μισθοδοσία των συγκεκριμένων υπαλλήλων και εφόσον δικαιωθούν στο μέλλον, όταν υπάρξει απόφαση δικαστηρίου, τότε θα επιστρέφουν στην εργασία τους, λαμβάνοντας και τους μισθούς που έχουν χάσει κατά τη διάρκεια της δικαστικής τους εμπλοκής.

Την ύπαρξη του σχεδίου αυτού, το οποίο εκπόνησαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου

Με αυτοδίκαιη αργία τιμωρούνται, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορούνται για σοβαρά πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα.

Με τροπολογία που εισήγαγε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον Νόμο 4093 του 2012, σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας τίθενται αυτομάτως όσοι υπάλληλοι διώκονται για κακουργηματικές πράξεις, δηλαδή για πλαστογραφία, απάτη, δωροδοκία, κλοπή, υπεξαίρεση και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Το καθεστώς της ��υτοδίκαιης αργίας προβλέπει ότι ο υπάλληλος αμείβεται με το 1/3 ή το 1/4 των αποδοχών του μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις στη δικαιοσύνη.

Η θεσμική αλλαγή που θα εισαγάγει η κυβέρνηση τροποποιώντας τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα θα προβλέπει την πλήρη περικοπή των αποδοχών στους πειθαρχικά ελεγχόμενους υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, ενώ ισχύει η πρόβλεψη ότι θα λάβουν αναδρομικά τους μισθούς τους σε περίπτωση που αθωωθούν από τη δικαιοσύνη.

Οπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης σε ομιλία του στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, «για να τεθεί κανείς σε αργία δεν αρκεί από μόνη της η κίνηση της ποινικής δίωξης ή της πειθαρχικής διαδικασίας. Ακριβώς για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αυθαίρετη ή εκβιαστική δίωξη, ο νόμος ο ίδιος απαιτεί αμετάκλητη παραπομπή στο ακροατήριο ή το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο».

Εκτός των 2.000 ποινικών διώξεων δημοσίων υπαλλήλων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση αναμένει να εντοπιστεί ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων που θα παραπεμφθεί στα πειθαρχικά συμβούλια με την κατηγορία της πλαστογραφίας, καθώς εκτιμάται ότι ο έλεγχος των προσωπικών φακέλων των υπαλλήλων θα αναδείξει σωρεία πλαστογραφημένων εγγράφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν εντοπιστεί 130 περιπτώσεις μονίμων υπαλλήλων μεταξύ των οποίων και ένστολοι, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με την προσκόμιση πλαστών δικαιολογητικών.

Στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά, που λειτουργούν πλέον υπό τη νέα τους σύνθεση με πλειοψηφία δικαστικών λειτουργών, ελέγχονται 1.550 εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ελέγχονται 450 υποθέσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top