Με... τέχνη τσεκουρώνουν και τις τιμητικές συντάξεις καλλιτεχνών!!!

Δείτε τη λίστα με τα ονόματα που τις παίρνουν!

Το υπουργείο οικονομικών κάνει στην άκρη τις… καλλιτεχνικές ευαισθησίες του και βάζει «μαχαίρι» και στις τιμητι��ές συντάξεις των καλλιτεχνών! Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των τιμητικών συντάξεων που δίδονται κάθε χρόνο σε καλλιτέχνες μειώνεται από 30 σε 15, ενώ το ύψος της σύνταξης περικόπτεται από τα 837 στα 720 ευρώ! Η πληροφορία αυτή είδε το φως της δημοσιότητας μετά την κατάθεση νομοσχεδίου που αφορά κυρίως τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή!

Να η λίστα με… αυτούς που παίρνουν τιμητική σύνταξη!

Ο Κυριάκος Κατζουράκης, η Βάσω Ψαράκη, ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο Δημήτρης Τυπάλδος, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Μιχάλης Βιολάρης, η Κλειώ Δενάρδου είναι μερικοί μόνο απ' όσους τη λαμβάνουν, καθώς οι αιτήσεις που υπέβαλαν το 2011 εγκρίθηκαν από τη γνωμοδοτική επιτρο��ή αξιολόγησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, κι απομένει τώρα η επίσημη απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ποιοι, πως και γιατί….

Αίτηση για τιμητική σύνταξη μπορούν να υποβάλουν οι πάντες: λογοτέχνες, μεταφραστές, δοκιμιογράφοι, σεναριογράφοι, εικαστικοί, φωτογράφοι, σκηνογράφοι, γελοιογράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές, μουσουργοί, αρχιμουσικοί, χορογράφοι, χορευτές, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μέχρι καραγκιοζοπαίχτες και καλλιτέχνες της παντομίμας και του κουκλοθέατρου. Ακόμη και αν παίρνουν τη σύνταξη από άλλο ταμείο, δικαιούνται να τη ζητήσουν, καθώς προβλέπεται πλαφόν, ακόμα κι αν δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικά ένσημα ποτέ τους. Βασική προϋπόθεση είναι να είναι ελληνικής καταγωγής ή να έχουν την ελληνική υπηκοότητα, να έχουν συμπληρώσει τα 65 έτη, ο μέσος όρος του εισοδήματός τους κατά την τελευταία τριετία να μην ξεπερνά τα 25.000 ευρώ και να έχουν προσφέρει, καθένας στον τομέα του, «διακεκριμένες υπηρεσίες».

Η επιτροπή αποφασίζει ...

Το αν ή όχι θα λάβει κάποιος καλλιτέχνης τη συγκεκριμένη σύνταξη εξαρτάται από μια ειδική επιτροπή που εξετάζει σε πρώτη φάση τις αιτήσεις. Η επιτροπή αυτή προεδρεύεται πάντα από μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κι επικεφαλής της εδώ και χρόνια είναι ο Θανάσης Βαλτινός, με τον Δημήτρη Μυταρά να τον αναπληρώνει. Το βασικό της κορμό αποτελούν ο εκάστοτε διευθυντής Γραμμάτων, Μουσικής, Θεάτρου, Εικαστικών του ΥΠΠΟ, ο τραγουδιστής Γιάννης Πετρόπουλος, η συγγραφέας Μέλπω Ζαρόκωστα, ο σκηνοθέτης Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, η ιστορικός τέχνης Εφη Στρούζα και η γλύπτρια Ολυμπία Φίκα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top