To Eurogroup με κλειστές κάμερες! Εμείς τρώγαμε μπακα��ιαράκια και αυτοί τσάκιζαν σοκολατάκια!

Σαν «δούλο» αντιμετώπισαν τον Αναστασιάδη στην Ευρώπη της αλληλεγγύης

«Τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι» έβαλαν οι Ευρωπαίοι στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια του μαραθώνιου Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, που άρχισε την Κυριακή και ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 25η Μαρτίου!!

Χαρακτηριστικό του πολύ άσχημου κλίματος ήταν η αμείλικτη στάση του επικεφαλής του Eurorgoup! Ο σκληροπυρηνικός Γερούν Ντάισελμπλουμ έφτασε σε σημείο να πει στον Νίκο Αναστασιάδη ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό μέλλον του Προέδρου της Κύπρου παρά μόνο το μέλλον του ευρώ!!!

Στο ίδιο μήκος και ο «τσάρος» της Γερμανικής οικονομίας κος Σόιμπλε, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος με τη στά��η της Λευκωσίας ζητώντας λύση εδώ και τώρα, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εκτός από το μαντίλι της προσπαθούσε να χαλαρώσει τον Σόιμπλε και τους λοιπούς προσφέροντας τους σοκολατάκια M&M’s !!! Αυτό λένε τα πηγαδάκια του Eurogroup πως κάνει συχνά η κυρά Χριστίνα κατά τη διάρκεια των μεταμεσονύκτιων διαπραγματεύσεων!!!!

Όταν δε ο Ν. Αναστασιάδης παρουσίασε άλλη πρόταση που δεν περιελάμβανε το κλείσιμο της Λαϊκής, οι Ευρωπαίοι τού είπαν εάν δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους για να βρεθεί λύση, «να τα μαζέψει και να φύγει»!!

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν σύμφωνα με πληροφορίες σε θέσεις μάχης ακόμη και για ενδεχόμενη έξοδο της Μεγαλονήσου από το ευρώ.!!!

Τελικά η Κύπρος αποδέχθηκε τη συμφωνία για τις τράπεζες, η οποία ήταν πιο σκληρή από το κούρεμα όλων των καταθέσεων που είχε απορρίψει προηγουμένως η Βουλή.

Έτσι περιγράφεται από την Wall Street Journal το δραματικό παρασκήνιο του πρόσφατου Eurogroup όπου αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών. Στο εκτεταμένο ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Λευκωσία η αμερικανική εφημερίδα προσθέτει ότι η συμφωνία μπορεί να κράτησε την Κύπρο στο ευρώ, βάθυνε ωστόσο τις διαφορές μεταξύ του Βορρά και του Νότου τ��ς Ευρώπης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μάλιστα, κύπριος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, παραδέχεται πως η Λευκωσία στο διάστημα μεταξύ του πρώτου Eurogroup στις 15 και του τελευταίου στις 22 Μαρτίου έπαιξε όλα της τα χαρτιά για να επιτύχει καλύτερη συμφωνία, αλλά τελικά υποχρεώθηκε σε χειρότερη.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην κυβέρνηση ότι η πρώτη συμφωνία ήταν πολύ καλύτερη. Μπλοφάραμε και χάσαμε. Η όλη υπόθεση ήταν φιάσκο».

Η «WSJ» αφήνει να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ ενοχλήθηκαν από τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης την κρίσιμη εβδομάδα, καθώς τις στιγμές που αυτή διαπραγματευόταν με τη Ρωσία, δεν λάμβανε μέρος στις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους με αποτέλεσμα αυτοί, ιδιαίτερα οι Γερμανοί με επικεφαλής τον Β. Σόιμπλε, να σκληρύνουν τη στάση τους.

«Είναι δύσκολο να καταλάβουμε από τους Κυπρίους ποιος πρότεινε τι. Ποτέ ξανά δεν μου έτυχε κάτι ανάλογο. Είναι καταστροφή»,είπε στην εφημερίδα υψηλόβαθμό στέλεχος της ευρωζώνης.

Οι Κύπριοι, από την πλευρά τους, κατηγορούν την τρόικα ότι παρουσίαζε συνεχώς νέες απαιτήσεις επειδή είχε εντολές να μην υποχωρήσει. «Το θέμα ήταν πολιτικό, πέρα από οικονομική λογική», ανέφερε κύπριος αξιωματούχος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top