Ε.Ε προς την Κύπρο: Αν δεν παγώσετε ΤΩΡΑ τις κινήσεις τραπεζικών κεφαλαίων, θα χρεοκοπήσετε!

Διαβάστε τι μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο

Ε.Ε προς την Κύπρο: Αν δεν παγώσετε ΤΩΡΑ τις κινήσεις τραπεζικών κεφαλαίων, θα χρεοκοπήσετε!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να πείσει την κυπριακή ηγεσία να παγώσει κάθε κίνηση κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στις κ��πριακές τράπεζες ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία. Αυτό μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή ενήμερη για τη σχετική συζήτηση.

«Οι κυπριακές αρχές έχουν τρία πράγματα να κάνουν έως την Τρίτη: να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο σε αντικατάσταση του σχεδίου διάσωσης που απέρριψε η Βουλή, να επιβάλουν ένα πάγωμα για μακρά περίοδο στις κινήσεις των κεφαλαίων που είναι τοποθετημένα στις τράπεζες και να προετοιμάσουν τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες», εξηγεί η πηγή αυτή, τονίζοντας πως δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Κύπρου από το ευρώ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αν και οι τράπεζες είναι κλειστές, δίνονται εντολές για τη μεταφορά κεφαλαίων τουλάχιστον επτά εκατομμυρίων ευρώ που είναι κατατεθειμένα σε αυτές μόλις αρχίσουν να λειτουργούν εκ νέου.

«Η απόφαση για πάγωμα επαφίεται στους κύπριους ηγέτες. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν ότι μπορεί να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο, αλλά η απόφαση αυτή είναι πολιτική», τόνισε η πηγή, προειδοποιώντας πως αν δεν επιβληθεί πάγωμα στις κινήσεις κεφαλαίων τότε οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν και το κυπριακό κράτος θα χρειαστεί πολύ μεγάλα κεφάλαια για να καλύψει τις εγγυήσεις σε όλες τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top