Πλεόνασμα 177 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο, αλλά μεγάλη πτώση εσόδων από ΦΠΑ, ΕΦΚ!

Με «φορο-σαφάρι» σχεδιάζει να καλύψει η κυβέρνηση τις απώλειες…

Πλεόνασμα  177 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο, αλλά μεγάλη  πτώση  εσόδων από ΦΠΑ, ΕΦΚ!
Πλεόνασμα 177 εκ. ευρώ καταγράφηκαν στα δημοσιονομικά δεδομένα τον Ιανουάριο, αλλά ταυτόχρονα σημειώθηκε μεγάλη πτώση εσόδων από ΦΠΑ, ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης κλπ!

Σύμφωνα συγκεκριμένα με τα διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τον μήνα Ιανουάριο παρουσιάσθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 177 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 491 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 873 εκατ.

Ταυτόχρονα επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 415 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 34 εκατ. ευρώ το 2012 και στόχου για έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ. Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι βελτιωμένο κατά 136,0% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Την ίδια στιγμή, κατηγορίες εσόδων οι οποίες υστέρησαν έναντι του στόχου είναι οι εξής:

α) ο Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 161 εκατ. ευρώ,

β) οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ. καπνού, κ.λ.π.), κατά 153 εκατ. ευρώ,

γ) τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 134 εκατ. ευρώ.

Υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:

α) τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων συμπεριλαμβανομένων των δόσεων του φόρου εισοδήματος του 2012 που λόγω της παράτασης αποπληρώνεται εντός των δύο πρώτων μηνών του 2013.

β) τους φόρους περιουσίας, κατά 109 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4.256 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.054 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (5.310 εκατ. ευρώ).

Η κυβέρνηση πάντως φέρεται να ετοιμάζει νέο «φορο-σαφάρι» για να καλύψει τις απώλειες στους έμμεσους φόρους, με τα αποτελέσματα όμως να είναι αμφίβολα καθώς η αγορά έχει «στεγνώσει» από ρευστό.

Στα σχέδια της κυβέρνησης παραμένει από την άλλη πλευρά και το σενάριο για μείωση του ΦΠΑ εστίασης και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης (από το φθινόπωρο του 2013), αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να πειστεί και η τρόικα…

​​​​
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top