Οριστική λύση για τα αυθαίρετα με στόχο… 3 δισ. ευρώ

Εσείς νομιμοποιείτε, κάποιοι άλλοι (το Δημόσιο, βασικά) σταματούν να ψάχνουν έσοδα

Οριστική λύση για τα αυθαίρετα με στόχο… 3 δισ. ευρώ
Το τερπνόν μετά του ωφελίμου επιχειρεί να συνδυάσει ο νέος κύκλος νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων που άνοιξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σπύρος Καλαφάτης στη Βουλή.
Τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος των αυθαιρέτων» και πως «χαράσσεται “κόκκινη γραμμή” για την αυθαίρετη δόμηση στο μέλλον», το υπουργείο Περιβάλλοντος υπόσχεται ότι με ελκυστικά πρόστιμα θα δίνει δυνατότητα οριστικής νομιμοποίησης σε ένα ευρύτατο φάσμα αυθαίρετων κτισμάτων, που βρίσκονται σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές.
Έτσι αφενός θα μπει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία, αφετέρου θα δοθεί μια λύση σε χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα που παραμένουν -νομικά- μετέωρα.
Ελκυστικά πρόστιμα
Το νέο νομοσχέδιο, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, έρχεται ως συνέχεια της τακτοποίησης αυθαιρέτων που ισχύει τους τελευταίους 16 μήνες και προβλέπει, για όσα αυθαίρετα υπάγονται στη ρύθμιση, εξαίρεση από την κατεδάφιση για 40 χρόνια και δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου.
Η εφαρμογή του νόμου 4014/2011 για τις τακτοποιήσεις «τρέχει» από την 21η Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι την 31η Μαΐου 2013, με έξι συνεχόμενες παρατάσεις για την υποβολή δηλώσεων και καταβολή προστίμων. Το νέο νομοσχέδιο έρχεται λοιπόν να δώσει νέα διέξοδο νομιμοποίησης αυθαιρέτων και «φιλί ζωής» στην εισπρακτική επιχείρηση προστίμων αυθαιρέτων, συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ.
Ποια ακίνητα μπαίνουν στις νέες ρυθμίσεις
Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να δίνει λύσεις νομιμοποίησης με την καταβολή προστίμου σε δύο βασικές κατηγορίες αυθαιρέτων:
1. Ακίνητα σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές που έχουν ανεγερθεί με οικοδο��ική άδεια και έχουν πολεοδομικές υπερβάσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση ανοίγει ήδη παράθυρο ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, που προβλέπει ότι εσωτερικοί χώροι, όπως δώματα, κλιμακοστάσια κ.λπ. πλέον δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης, ενώ δίνει το δικαίωμα για αλλαγή χρήσεων στο 50% των βοηθητικών χώρων αλλά και την επέκταση των υπόγειων χώρων στάθμευσης, υπό προϋποθέσεις αύξησης ύψους κ.λπ.
2. Σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές οι οποίες, όμως, μπορούν να αποκτήσουν οικιστική καταλληλότητα και να κινηθούν διαδικασίες ένταξής τους σε πολεοδομικό σχέδιο. Προς αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο θα εξετάσει δυνατότητες επίσπευσης του πολεοδομικού σχεδιασμού, που καρκινοβατεί.
Όσον αφορά, τέλος, τις ρυθμίσεις των ημιυπαιθρίων το ΥΠΕΚΑ διευκρίνισε ότι οι ημερομηνίες που αφορούν το ν. 3843/2010 έχουν μετατεθεί ήδη με νομοθετική ρύθμιση για τις 31 Μαΐου του 2013.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top