«ΚΑΠΗ και ψύχραιμοι» με το νέο Ασφαλιστικό! Νέο "ψαλίδι" σε επικουρικές συντάξεις από το 2015

Δείτε τι αλλάζει και γιατί θα έχουμε δύσκολα… γεράματα!

«ΚΑΠΗ και ψύχραιμοι»  με το νέο Ασφαλιστικό!  Νέο "ψαλίδι" σε επικουρικές συντάξεις από το 2015

Πίσω από τα ψιλά γράμματα των ρυθμίσεων του υπουργείου Εργασίας κρύβεται βάσει μνημονιακής πρόβλεψης ένα νέο «ψαλίδι» στις… επικουρικές συντάξεις από το 2015! Έτσι εκτός από τις μειώσεις της τάξεως του 7,5% έως 46% που ήδη έγιναν στις επικουρικές συντάξεις κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων, οι επικουρικές θα υποστούν και νέες περικοπές, αφού συνυπολογίζεται στη μείωση που αρχίζει φέτος (από 1/1/2013) και η σχετική παρακράτηση που ξεκινά από αύριο στους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Σε δύο χρόνια από τώρα, το νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα χορηγεί - συντάξεις ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές του, ενώ το ύψος των συντάξεων θα προσαρμόζεται στα οικονομικά δεδομένα των Ταμείων, ώστε να μη δημιουργούνται νέα ελλείμματα.

Με απλά λόγια, το συνολικό ποσό των επικουρικών συντάξεων που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο δεν θα υπερβαίνει το ποσό των εισφορών που θα έχει λάβει το ΕΤΕΑ κατά τον προηγούμενο χρόνο.

Σύνταξη… έκπληξηηηηηηη!!!!!

Το καλύτερο από όλα είναι πως με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με εκπλήξεις, αφού δεν θα γνωρίζουν επακριβώς το ύψος της επικουρικής σύνταξης που θα λαμβάνουν, καθώς δεν θα εξαρτάται μόνο από τις εισφορές που έχουν καταβάλει ή τα χρόνια ασφάλισής τους αλλά και από τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων τον ίδιο χρόνο!!!

Έτσι όσο περισσότεροι πολίτες βγαίνουν στη σύνταξη, τόσο χαμηλότερες θα κινδυνεύουν να είναι οι παροχές, καθώς οι συνταξιούχοι θα πρέπει να μοιραστούν το περιεχόμενο ενός κοινού «κουμπαρά»!!!

Πιο συγκεκριμένα, μετά το 2015 η επικουρική σύνταξη θα αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:

-Το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους έως 31.12.2014 και υπολογίζεται σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις και τη γενικότερη νομοθεσία όπως ισχύουν.

-Το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1.1.2015 και εφεξής και υπολογίζεται με το νέο τρόπο

Με το νέο σύστημα το ποσό της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης διαμορφώνεται με βάση: τα δημογραφικά δεδομένα, το ποσό συσσώρευσης των εισφορών με επιτόκιο που καθορίζεται από το ποσοστό μεταβολής του μισθού των εργαζομένων, τη μεταβιβασιμότητα ή μη της σύνταξης και το επιτόκιο προεξόφλησης.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέραμε και χθες στο star.gr, το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να απαλύνει τον πόνο των συνταξιούχων, θα καταβάλλει τις συντάξεις σε διαφορετικές ημερομηνίες ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στις τράπεζες εξαιτίας της προσέλευσης μεγάλου αριθμού δικαιούχων την ίδια μέρα!
Πιο συγκεκριμένα, οι συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, οι συντάξεις των άλλων Ταμείων στις 31 του μηνός και την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.
Βίντεο ΝΕΤ
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top