ΔΝΤ: Ύφεση στην ευρωζώνη και το 2013

Αλλά αναμένεται ανάπτυξη στις ΗΠΑ

 ΔΝΤ: Ύφεση στην  ευρωζώνη και  το 2013
Το ΔΝΤ υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2013, αν και αναγνωρίζει ότι έχουν υποχωρήσει οι άμεσοι κίνδυνοι στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ.

Στην αναθεωρημένη έκδοση του World Economic Outlook, το Ταμείο αναθεωρεί προς τα κάτω τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ευρωζώνη, καθώς αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα συρρικνωθεί το 2013 κατά 0,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,2%.

Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά τις καθυστερήσεις στη μετάδοση των χαμηλότερων spreads και των καλύτερων συνθηκών ρευστότητας στις συνθήκες δανεισμού του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, αντανακλά την μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί ακόμα για το αν θα επιλυθεί η κρίση, παρά τη μεγάλη βελτίωση που έχει σημειωθεί.

Την ίδια ώρα, σταθερές παραμένουν οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ, όπου αναμένεται ανάπτυξη 2% για το 2013. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η βελτίωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το θετικό γύρισμα στην αγορά εργασίας, έχουν συμβάλλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των νοικοκυριών και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της κατανάλωσης. Σημειώνει ωστόσο ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στην υπόθεση μιας ομαλής επίλυσης του ζητήματος του δημοσιονομικού γκρεμού.

Στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2012 διατηρούνται και οι εκτιμήσεις για την οικονομική δραστηριότητα στην Ιαπωνία, παρά την επιστροφή της χώρας σε ύφεση. Ειδικότερα, η ιαπωνική οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 1,2% το 2013, με την νομισματική χαλάρωση να δίνει μια βραχυπρόθεσμη αναπτυξιακή ώθηση.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top