ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Μείνατε πίσω μας φωνάζει η τρόικα. Στέλνει έκθεση-κόλαφο με μέτρα για το φορολογικό

Στο στόχαστρο όσοι χρωστούν στο Δημόσιο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Μείνατε πίσω μας φωνάζει η τρόικα. Στέλνει έκθεση-κόλαφο με μέτρα για το φορολογικό

Σημαντικές αλλαγές ζητά να γίνουν στο φορολογικό η τρόικα για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, καθώς σε ορισμένους τομείς έχει επέλθει απραγία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Οι αλλαγές εντοπίζονται σε ενίσχυση του μηχανισμού για τον έλεγχο των φορολογούμενων και την είσπραξη των εσόδων, στα συστήματα διαχείρισης των οφειλών και στις εργασίες ελέγχου του υψηλού πλούτου.

Ζητά κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών και απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών όσων χρωστούν στο δημόσιο

Άμεση κατάσχεση υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών όσων χρωστούν στο δημόσιο συστήνει σε ειδική έκθεσή του για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης (αναφορικά με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, του ΦΠΑ και των εύπορων φορολογούμενων) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι στόχοι που τέθηκαν στις αρχές του 2012 αναφορικά με τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων χρεών και τον έλεγχο φορολογούμενων υψηλού πλούτου και εισοδήματος δεν πρόκειται να επιτευχθούν και μάλιστα θα παρουσιαστούν και πολύ μεγάλες αποκλίσεις.

Για παράδειγμα στο θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών ενώ στόχος ήταν να εισπραχθούν έως το τέλος του 2012, 2 δισ. ευρώ εκτιμάται τελικά ότι θα εισπραχθεί 1,1 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ προχωρά σε μια σειρά από συστάσεις, καθώς διακρίνει μια εξασθένιση των προσπαθειών για τον φορολογικό έλεγχο των εύπορων φορολογούμενων και ανησυχεί για τον κίνδυνο να ατονήσουν τελείως οι έλεγχοι. Ως προς τους μεγάλους οφειλέτες, η τρόικα διαπιστώνει ότι είναι απογοητευτικά τα αποτελέσματα από τις εισπράξεις: Οι 1500 μεγαλύτεροι οφειλέτες χρωστούν 35 δισ. αλλά από τις 567 υποθέσεις που εξετάστηκαν (συνολικά 13,6 δισ.) εισπράχθηκαν μόλις… 29 εκατ. ευρώ. Ετσι, προτείνει στροφή προς τα «μεσαία» κλιμάκια. Τους 5.770 με χρέη μεταξύ 300.000 ευρώ και 1 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών συστήνει:

- Απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες του δημοσίου. Συστήνεται να γίνουν όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις και σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα να είναι εφικτή η άμεση απόδοση στο δημόσιο υπολοίπων όσων χρωστούν στην εφορία.

- Θέσπιση συστήματος αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων για όσους χρωστούν στο δημόσιο.

- Ολοκλήρωση της δημιουργίας τηλεφωνικού κέντρου (call center) το οποίο θα ειδοποιεί άμεσα τους οφειλέτες για τα χρέη τους.

- Ενίσχυση και διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησης και των μέσων επίτευξης των εισπρακτικών στόχων της μονάδας μεγάλων οφειλετών.

Η κυβέρνηση καλείται επίσης η κυβέρνηση να διαθέσει το 10% των εργαζόμενων στις ΔΟΥ για το κυνήγι των οφειλών, κάτι που σήμερα δεν γίνεται.

Τι λέει η έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΕ για το ΦΠΑ. Τι μέτρα προτείνονται:

Στην έκθεση περιλαμβάνεται ξεχωριστό κεφάλαιο για το ΦΠΑ όπου διαπιστώνεται κίνδυνος από απάτες και ότι υπάρχουν λίγα μέτρα για τον εντοπισμό τους.

Σε σχέση με το ΦΠΑ, οι δανειστές τονίζουν ότι περίπου το 42% των φορολογούμενων είναι μικροεπιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ. Σε σχέση με την κατάσταση σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ δεν εφαρμόζεται ένα κατώτατο όριο εγγραφής. Το μέσο κατώτατο όριο εγγραφής ΦΠΑ στην ευρωζώνη είναι σήμερα μόλις κάτω από τις 25.000€.

Επίσης, η αποστολή συμπέρανε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος από απάτες ΦΠΑ. Από τις ληξιπρόθεσμες ύψους 35,5 δισ. ευρώ που οφείλουν στο δημόσιο οι 1.500 μεγαλύτεροι οφειλέτες, περίπου το 21% αφορά τον ΦΠΑ.

Οι περισσότερες από αυτές δεν είναι εισπράξιμες και σχετίζονται με ψεύτικες εταιρίες ή εταιρίες που δεν μπορούν να εντοπιστούν. Όπως σημειώνει η τρόικα, υπάρχουν μόνο λίγα μέτρα για τον εντοπισμό και την πρόληψη απάτης ΦΠΑ.

-Όπως διαπιστώνει η έκθεση, από τα 53 δισ. των οφειλών, είναι πιθανό να εισπραχθεί το 10-15%.
Μεγάλα ποσά δεν είναι δυνατόν να μπουν στα ταμεία του κράτους και πρέπει να διαγραφούν για να στραφεί ο μηχανισμός εκεί που υπάρχει προοπτική είσπραξης.
Επίσης στην έκθεση της τρόικας γίνεται ειδική μνεία για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τι ακριβώς αναφέρεται; Η τρόικα δίνει δύο «εντολές»

1) Επαναπροσδιορίστε το πρόγραμμα ελέγχων ΠΥΠ / ΕΕΥΕ (Πρόσωπα Υψηλού Πλούτου / Ελεύθεροι Επαγγελματίες Υψηλού Εισοδήματος) ώστε οι προσπάθειες το 2013 να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένους τομείς ελευθέρων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος (π.χ. γιατροί και δικηγόροι)

2)Διασφαλίστε ότι τα άτομα υψηλού πλούτου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα προτεραιότητας και δημιουργήστε δυνατότητες σε μια ειδική μονάδα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην ομάδα αυτή.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση κόλαφο:

troika forologiko555.pdftroika forologiko555.pdf

Βίντεο mega

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top