Το Μνημόνιο της Εφορίας για τα ακίνητα

Ατελείωτοι φόροι το 2013 για τους ιδιοκτήτες

Αν… ελπίζατε σε καταστροφή του κόσμου, το μόνο τρόπο που θα σας γλιτώσει από το να πληρώσετε τα χαράτσια για τα ακίνητα, μάλλον θα απογοητευτείτε. Οπότε, αρχίστε να βάζετε το χέρι στην τσέπη!

Νέες, σοβαρές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία έρχονται με την έλευση του νέου έτους. Το ενιαίο τέλος για τα ακίνητα, που θα υποκαταστήσει το χαράτσι, επεκτείνεται σε αγροτεμάχια και οικόπεδα εκτός σχεδίου. Μέχρι τον Μάρτιο αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες. Προχωρεί η εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας προηγούμενων ετών και προωθείται η επαναφορά του φόρου υπεραξίας στι�� μεταβιβάσεις.

Σε ανοιχτή γραμμή με την Εφορία θα είναι καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ο καινούργιος χρόνος φέρνει νέες σημαντικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει ενιαίο τέλος για τα ακίνητα (αντικαθιστά το «χαράτσι» που καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ), φόρο με τον οποίο θα επιβαρυνθούν όλα τα αγροτεμάχια, καθώς και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου.

Το νομοσχέδιο

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία των μεταβιβάσεων θα περ��έχεται στο επόμενο νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2013. Η αρμόδια διακομματική επιτροπή επεξεργάζεται τρία σενάρια για το αφορολόγητο όριο και την κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου που οδηγούν σε διαφορετικό εισπρακτικό αποτέλεσμα, το οποίο κυμαίνεται από 700 εκ, ευρώ έως 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

Αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας

Και τα τρία σενάρια προβλέπουν αφορολόγητο όριο στο σύνολο της ατομικής περιουσίας, το οποίο κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Με αφορολόηγτο 50.000 ευρώ υπολογίζεται ότι το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαιρεθεί από τον νέο φόρο, καθώς κατέχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 50.000 ευρώ. Με αφορολόγητο όριο 100.000 ευρώ εκτιμάται ότι το 75% των ιδιοκτητών θα εξαιρεθεί αυτομάτως από την επιβολή του νέου φόρου.

Φορολογική κλίμακα

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις η κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου θα έχει 6 έως 8 κλιμάκια, με τους συντελεστές να ξεκινούν από πολύ χαμηλά, ακόμη και 0,05% στην περίπτωση π��υ ισχύσει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και θα φθάνουν μέχρι 2% ή 2,5% για πολύ μεγάλης αξίας περιουσίες.

Αγροτεμάχια

Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει όλα τα αγροτεμάχια καθώς και οικόπεδα εκτός σχεδίου. Η επιτροπή προτείνει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα αγροτεμάχια της Αττικής που έχουν πολύ υψηλή αντικειμενική αξία διευρύνοντας τις επιβαρύνσεις και αποθαρρύνοντας την αγροτική παραγωγή εντός Αττικής. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξετάζεται για τα αγροτεμάχια της Αττικής και για ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας να υπάρξουν συντελεστές απομείωσης της αντικειμενικής αξίας.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top