Ερωτήματα για την διαφάνεια της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών

Η Κομισιόν προειδοποιεί να μην παραβιαστεί το ενωσιακό δίκαιο

Αντιμέτωπη με τη�� ανάγκη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την διασφάλιση της διαφάνειας στην διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών βρίσκεται η κυβέρνηση, λίγα 24ωρα πριν την παρουσίαση της διαδικασίας δημοπρασίας.

Μέχρις στιγμής είναι άγνωστο ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν κάτι δεν πάει καλά ενώ δεν έχει γνωστοποιηθεί αν πιστοποιήθηκε η εταιρία που ανέλαβε το έργο και η ΓΓΕΕ που θα υλοποιήσει την διαδικασία.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εξετάζει το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών , στέλνει μήνυμα ότι η διαδικασία αδειο��ότησης δεν πρέπει να παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Τα κράτη-μέλη δύνανται να εφαρμόζουν καθεστώτα αδειοδότησης περιεχομένου σύμφωνα με εσωτερικές διατάξεις εφόσον αυτές συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης που προβλέπονται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει ο επίτροπος Ε.Ε. Γκίντερ Έτινγκερ.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, τροφοδοτούν μία σειρά ερωτημάτων για την διαφάνεια στις διαδικασίες και την αξιοπιστία του λογισμικού που επελέγη για την διεξαγωγή της δημοπρασίας.

Ενώ είχε δεσμευτεί να διεξαχθεί η δημοπράτηση από την Εθνική Αρχή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τελικά κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός και έγινε απευθείας ανάθεση στην Singular Logic, η οποία, όπως αποκαλύφθηκε, προμηθεύεται το αναγκαίο λογισμικό από θυγατρική της Eurobank.

Με ποια διαδικασία , προσφορά και τεχνικές προδιαγραφές επελέγη ως ανάδοχος η Singular Logic; Είχε δηλώσει η Singular Logic ότι θα προμηθευτεί από άλλον το λογισμικό ; Με ποια συμφωνία και ποιο αντίτιμο η θυγατρική της Eurobank παραδίδει το λογισμικό;

«Όλη η διαδικασία είναι παρωδία, η κυβέρνηση με καθεστωτική νοοτροπία αγνόησε το ΕΣΡ και τους Ευρωπαϊκούς κανόνες» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης στον ΣΚΑΙ 100.3.

Πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης δημιουργεί και η συμμέτοχή εργολάβου δημοσίων έργων στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ό οποίος μάλιστα έχει κουμπαριές με δυο υπουργούς καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να υιοθετεί την πρακτικές που μέχρι χθες χαρακτήριζε ως διαπλοκή.

Επιπλέον, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνδέουν την διαδικασία αδειοδότησης με την στήριξη που θα ήθελε η κυβέρνηση να έχει από τα μέσα ενημέρωσης.

«Αυτή τη στιγμή ο καθένας έχει ένα οχυρό στο οποίο δίνει τη μάχη του, η κυβέρνηση δεν έχει πολλά οχυρά στα ΜΜΕ» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ 100.3.


Το πιο παράλογο είναι ότι η διαδικασία που έχει προβλεφθεί ξεπερνά τις φυσικές ανθρώπινες αντοχές. Όσοι συμμετάσχουν στην δημοπράτηση θα πρέπει να παραμείνουν κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο για 48 συνεχόμενες ώρες χωρίς καμιά επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο.

Δείτε το βίντεο που προβλήθηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top