Μην χάσετε σήμερα το πολιτικό θρίλερ «Επιχείρηση Argo»

Συντονιστείτε στις 22:00 στο Star

Μην χάσετε σήμερα το πολιτικό θρίλερ «Επιχείρηση Argo»

​Ένα πολιτικό θρίλερ αμερικανικής παραγωγής με πρωταγωνιστές τους: Μπεν Άφλεκ, Άλαν Άρκιν, Μπράιαν Κράνστον, Τζον Γκούντμαν, Τέιλορ Σίλινγκ, Κάιλ Τσάντλερ, Μάικλ Κάσιντι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι συντονιστούν στις 22:00 στο Star.

Υπόθεση ταινίας

Στις 4 Νοεμβρίου του 1979, καθώς η επανάσταση στο Ιράν φτάνει στην κορύφωσή της, μια ομάδα Ιρανών στρατιωτών εισβάλει στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και κρατά όμηρους 52 αμερικανούς. Μέσα στον πανικό, έξι αμερικανοί καταφέρνουν να διαφύγουν και να βρουν καταφύγιο στην κατοικία του Καναδού πρέσβη. Γνωρίζοντας ότι είναι θέμα χρόνου να εντοπιστούν και να θανατωθούν, ο ειδικός πράκτορας της CIA, Τόνι Μέντεζ, καταστρώνει ένα επικίνδυνο, σχέδιο προκειμένου να τους φυγαδεύσει με ασφάλεια από τη χώρα. Το σχέδιο είναι τόσο παράτολμο, που ξεπερνά τη φαντασία των πιο εμπνευσμένων σεναριογράφων. Ο Μέντεζ σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ιστορία κάλυψης για να βγάλει από τη χώρα τους 6 αμερικανούς, στην οποία Καναδοί κινηματογραφιστές, ψάχνουν "εξωτικές" τοποθεσίες στο Ιράν για τα γυρίσματα μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας…
• Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και αποτελεί το χρονολόγιο μιας επικίνδυνης αποστολής διάσωσης έξι Αμερικανών, που διαδραματίζεται στα παρασκήνια της κρίσης του Ιράν – μια αλήθεια, που επί σειρά δεκαετιών δεν έφτανε στην κοινή γνώμη.
• Στη σημερινή εποχή, όπου η πληροφόρηση για τα πάντα είναι άμεση, φαίνεται αδιανόητο ότι η επιχείρηση παρέμεινε άκρως απόρρητη μέχρι να δει το φως της δημοσιότητας από τον Πρόεδρο Κλίντον το 1997. Παραδόξως, ακόμα και μετά την έκδοση του βιβλίου του Τόνι Μέντεζ με τίτλο «Master of Disguise» το 2000 και τη δημοσίευση άρθρου με τίτλο «The Great Escape» του Τζόσουα Μπίρμαν στο περιοδικό «Wired», ο κόσμος δεν είχε ακουστά την ιστορία.
• Όταν ο σεναριογράφος Κρις Τέριο ανέλαβε να γράψει το σενάριο, αποφάσισε να απευθυνθεί στην πηγή. Όπως λέει ο ίδιος, «όταν διάβασα το άρθρο στο περιοδικό «Wired», μου δημιουργήθηκε πολύ έντονη περιέργεια για το τι είδους άνθρωπος μπορούσε να είναι ο Τόνι Μέντεζ. Ποιος ήταν αυτός, που μπόρεσε να σκεφτεί τόσο εκτός πλαισίου, για να καταλήξει να συλλάβει αυτό το σχέδιο και να το φέρει εις πέρας; Ακουγόταν εντελώς παράλογο και αδύνατο. Εκείνος όμως κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, επιχειρώντας κάτι, που θα φάνταζε τρελό ακόμα και για κινηματογραφικό σενάριο του Χόλιγουντ.»
• Ο 2 φορές βραβευμένος με Όσκαρ Μπεν Άφλεκ σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην ταινία, ενώ στην παραγωγή συνεργάζεται με τον επίσης βραβευμένο με Όσκαρ Τζορτζ Κλούνεϊ και τον υποψήφιο για Όσκαρ, Γκραντ Χέσλοφ (Good Night, and Good Luck).
• Η ταινία βραβεύτηκε με 3 Όσκαρ σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ ενώ θριάμβευσε και στα βρετανικά κινηματογραφικά βραβεία BAFTA και κέρδισε στις κατηγορίες Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Μοντάζ.
• Τα βραβεία «Καλύτερης Ταινίας» και «Σκηνοθεσίας» απέσπασε και στις Χρυσές Σφαίρες.
• Συνολικά η ταινία κέρδισε 84 βραβεία σε διάφορες διοργανώσεις και 106 υποψηφιότητες.
• Η ταινία, εκτός από καλλιτεχνική, έκανε και μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 232,3 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
• Ο προϋπολογισμός της ήταν 44.500.000 δολάρια και η ταινία έκανε άνοιγμα τριημέρου στη 2η θέση με 19,4 εκατομμύρια δολάρια. Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 136 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 96,3 εκατομμύρια δολάρια.
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Λος Άντζελες, στην περιοχή Μακλίν στην πολιτεία της Βιρτζίνια, στην Ουάσιγκτον και στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top