Βιβλίο: Η Τέλεια Καταιγίδα. Το ΝΑΤΟ μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Το βιβλίο του Πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα αγγλικά

Το Βιβλίο του Πρέσβη Β. Κασκαρέλη Κυκλοφόρησε Στα Αγγλικά

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης προκάλεσαν τρόμο, πανικό και έφεραν τεράστιες αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις. Ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ την κρίσιμη περίοδο 2000-2004 συμμετείχε καθημερινά στη λήψη αποφάσεων που άλλαξαν τον κόσμο.

11 Σεπτεμβρίου: Η ημέρα που «πάγωσε» ο πλανήτης - Οι επιθέσεις στις ΗΠΑ

Τη μοναδική αυτή εμπειρία και οπτική που απέκτησε τα τέσσερα αυτά χρόνια περιγράφει στο βιβλίο του «Η Τέλεια Καταιγίδα. Το ΝΑΤΟ μετά την 11η Σεπτεμβρίου», που μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφορεί πια για το διεθνές κοινό από την Connie Moutroupalas από τις εκδόσεις Eurasia Publications.

The Perfect Storm Vassilis Kaskarelis

Το βιβλίο του Βασίλη Κασκαρέλη κυκλοφόρησε πρόσφατα και στα αγγλικά

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, τον Ιανουάριο του 2004 άφησε «με βαριά καρδιά» το πόστο του για να αναλάβει τη θέση του Μόνιμου Εκπροσώπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο που ήταν τιμή του να αναλάβει μία ακόμα νευραλγική θέση σε έναν οργανισμό του οποίου οι αποφάσεις επηρεάζουν άμεσα την ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική, νοσταλγούσε τις καθημερινές στιγμές «ιστορικής έντασης», που είχαν γίνει δεύτερη φύση του. 

Την περίοδο που πέρασε στη Βορειοατλαντική Συμμαχία έλαβαν χώρα εξαιρετικά κρίσιμα γεγονότα, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο (τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, πόλεμοι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ), όσο και σε περιφερειακό (σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων). Τα γεγονότα αυτά σήμαναν την έναρξη μιας νέας εποχής με νέες προκλήσεις που έκαναν επιτακτική την ανάγκη αναθεώρησης όσων μέχρι τότε θεωρούνταν δεδομένα.

Στο βιβλίο του, ο Β. Κασκαρέλης, ξεπερνώντας τις διπλωματικές προκαταλήψεις και τον αντίστοιχο καθωσπρεπισμό,«βγήκε έξω από τον στίβο της αντιπαράθεσης» και με βλέμμα και κρίση ψυχρού παρατηρητή κατόρθωσε να αντικρίσει και να καταγράψει τα γεγονότα με εξαιρετική σαφήνεια, αλλά και χωρις προκαταλήψεις. Θα δει καθαρά τις άμεσες ζημιές που προέκυψαν από τις αποφάσεις που πάρθηκαν και θα δικαιωθεί για τις ζημιές που πρόβλεψε ότι θα συμβούν. Και συνέβησαν...

Είναι τέλος σημαντικό να επισημανθεί το γεγονός ότι ο Β. Κασκαρέλης στις σελίδες 243-244 της Αγγλικής έκδοσης, κάνοντας ένα άλμα στο σήμερα, επικαιροποιεί το βιβλίο του, καταγράφοντας με ενάργεια και με λίγες παραγράφους τις απόψεις του για τα αίτια  και τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ευρώπη και τον κόσμο η πρόσφατη και υπό εξέλιξη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης

Το σπουδαίο βιογραφικό του Πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη - Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα...

Ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης υπήρξε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας από το 1974. Το Μάιο του 2009 ανέλαβε Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, μετά από 16 έτη συνεχούς υπηρεσίας στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της χώρας μας σε πολύ σημαντικούς Διεθνείς Οργανισμούς, αποκτώντας, έτσι, μία ευρύτερη γνώση και πολύτιμη εμπειρία του συνόλου των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων, καθώς και των διατλαντικών σχέσεων.

Ο Πρέσβης κ. Κασκαρέλης έχει υπηρετήσει ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004 – 2009), συμμετέχοντας ενεργά στη λήψη πολύ σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της Ένωσης (Συνθήκη της Λισσαβώνας, Δημοσιονομικές Προοπτικές, Διεύρυνση, σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία, Διατλαντικές Σχέσεις κ.α.). Ειδικότερα, διαπραγματεύτηκε από ελληνικής πλευράς την τελική φάση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση, καθώς και την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Νωρίτερα είχε διατελέσει Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ από το 2000 έως το 2004. Παράλληλα ήταν Διαπραγματευτής για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Την περίοδο 1994 – 2000 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, έχοντας μία ευρύτερη επίβλεψη σημαντικών ζητημάτων σε μία εξαιρετικά σημαντική περίοδο για τον Οργανισμό. Οργάνωσε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για την θέση του μη Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπήρξε Αν. Διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επίσης, υπηρέτησε στις ελληνικές Πρεσβείες Άγκυρας και Λευκωσίας, καθώς και ως Γενικός Πρόξενος της χώρας μας στο Δυτικό Βερολίνο την περίοδο της πτώσης του Τείχους, παρακολουθώντας, εκ του σύνεγγυς, όλα τα δραματικά γεγονότα, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ευρώπη.

Έχει παρασημοφορηθεί με τον:
Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Κέδρου του Λιβάνου Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ιππότη του Τάγματος της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, Σταυρό Αξίας και Τιμής Πρώτης Τάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το 2011, ο Πρέσβης κ. Κασκαρέλης ανακηρύχθηκε Διπλωμάτης της Χρονιάς, μεταξύ 183 αλλοδαπών Πρέσβεων, από το World Affairs Council σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες στις Η.Π.Α.

Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών από τον Ιούλιο 2012 έως τον Μάρτιο 2013.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top