Είσαι εξαρτημένος από τα social media; "Η Ρίτα, ο Ντύλαν, ο Φαίδρος και η Φάμκε" σε προσκαλούν στο Σύγχρονο Θέατρο!

Το νέο έργο του Αύγουστο Κορτώ που σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Χατζάκης μας αφορά όλους

Η Ρίτα, ο  Ντύλαν, ο Φαίδρος και η Φάμκε, που πρωταγωνιστούν στο ομώνυμο έργο του Αύγουστου Κορτώ, που ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο, μοιάζουν με πολλούς από εμάς! Πλήττουν εύκολα και είναι εξαρτημένοι από το Διαδίκτυο...  Το κινητό έχει γίνει προέκταση του χεριού τους, επικοινωνούν εικονικά με φτωχή γλώσσα και greeklish, ανεβάζουν ασταμάτητα φωτογραφίες στο Instagram, που καμιά σχέση δεν έχουν συχνά με την πραγματική ψυχολογία τους.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Ρίτα είναι μια τριαντάρα στριμωγμένη σε λίγα τετραγωνικά, συχνά σκέφτεται τον πρώην της και το ρετιρέ στου Παπάγου και το χάλι της πάει συνεχώς πιο κάτω. Μόνη της φιλοδοξία να ζει τη ζωή μιας φανταστικής περσόνας και να εντυπωσιάζει με τις χαριτωμένες πόζες της μέσω του προφίλ της, τους δεκάδες χιλιάδες followers.

Ο Ντύλαν, ένας τριαντάρης επίσης, βολεύεται με το να κλείνει διαδικτυακά ταξιδιωτικά πακέτα για το τουριστικό πρακτορείο που δουλεύει. Όλη μέρα σέρνεται βαριεστημένος και κάνει χάζι τις σέλφι της Ρίτας, που του θυμίζει ένα πίνακα του Τιτσιάνο.  Η μητέρα του η Φάμκε - παιδί των λουλουδιών - κολακεύεται να λέει πως ήταν ερωμένη του Μπομπ Ντύλαν. Μετά το θάνατο του ανδρός της "φιλόξενη στο sex," επικοινωνεί μέσω facebook με έναν πνευματιστή που τα οικονομάει γερά με τις "μεταφυσικές π@π@ριές" του.

Ο Φαίδρος - υπαινιγμός στις πλατωνικές ιδέες από τις οποίες πέρασε και δεν ακούμπησε - ψαρεύει μοναχικές γυναίκες που έχουν ανάγκη τις παρηγορητικές θεωρίες του περί μετεμψύχωσις. Έτσι πείθει την Φάμκε πως ο νεκρός άντρας της μετεμψυχώθηκε σε φίκο που τον ποτίζει στο μπαλκόνι της.

Τι κρύβεται άραγε πίσω από το κόλλημα τους/ μας με τα social media; Φταίει η οικονομική κρίση, η εξέλιξη ή μήπως το.... survivor;

Ο σκηνοθέτης και ένας από τους πρωταγωνιστές του έργου, μίλησαν στο star.gr για την παράσταση που είναι προσαρμοσμένη στη σύγχρονη εξάρτηση της διαδικτυακής κοινωνικότητας αλλά και για τον συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΣΤΟ STAR.GR

(Γρηγόρης Χατζάκης)

Ερώτηση:Πως ήταν η συνεργασία σας με τους ηθοποιούς και τον Αύγουστο Κορτώ;

Ήταν ίσως η πιο ευχάριστη, ανώδυνη και με ασίγαστη ροή διαδικασία προβών. Με τους ηθοποιούς Βαλέρια Χριστοδουλίδου και Χάρη Ασημακόπουλο γνωριζόμαστε από καιρό, έχουμε συνεργαστεί ξανά σε παραστάσεις, είχαμε τους κώδικές μας. Με τους δύο άλλους, Χρήστο Καπενή και Στεφανία Κριεζ ήταν η πρώτη μας συνεργασία, αλλά η χημεία που είχαμε ήταν μοναδική και δουλεύαμε με τη σιγουριά παλιών φίλων. Ο Κορτώ παρέδωσε το κείμενο, στην μυθιστορηματική μορφή του, και έδωσε το απόλυτο ελεύθερο στη διασκευή και τη σκηνοθεσία. Έδωσε το τηλέφωνό του σε όλους τους συντελεστές για οτιδήποτε μπορεί να χρειαζόμασταν, αλλά ο ίδιος δεν ήθελε να παρέμβει σε κανένα στάδιο. Κάτι που μας απελευθέρωσε και οδήγησε σε μία ανάγνωση του έργου, που όλοι μπορούσαμε να καταθέσουμε τις σκέψεις και τις ιδέες μας.

 Ερώτηση:Σε ποιους απευθύνεται το έργο; 

Λένε ότι το τάργκετ γκρουπ είναι οι νέοι. Και σίγουρα, μιλάει για συνήθειες και καθημερινότητες νέων ανθρώπων. Αλλά, εγώ πιστεύω, ότι οι επί της ουσίας προβληματισμοί του, καθώς και ο τρόπος που παραστάται, αφορά σε όλες τις ηλικίες. Μπορεί κάποιος να μην ξέρει τη διαφορά του Facebook με το Instagram, αλλά ούτε κβαντική φυσική ξέρουν όλοι όσοι είδαν το Interstellar.

Ερώτηση:Ποια είναι η σχέση σας με τα social media;

Καλή, τυπική. Προσπαθώ να μη με καταπίνει και να το χρησιμοποιώ ως μέσο και όχι να εξαρτώμαι από αυτό.

 Ερώτηση:Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της νεολαίας βλέποντας ... τέτοιες εξαρτήσεις; 

Είμαι πάντα αισιόδοξος. Έτσι λειτουργώ. Δεν πιστεύω ότι η τεχνολογία είναι πρόβλημα. Σε κάθε εποχή, κάθε νέο μέσο δαιμονοποιείται. Παλιότερα ήταν η τηλεόραση, το τηλέφωνο, τα κινητά κλπ. Σημασία έχει να έχεις κρίση σωστή στο πώς να τα χρησιμοποιείς. Οι νέοι που μεγαλώνουν με το ίντερνετ, τους είναι φυσική η ύπαρξή τους και μόνο το "πώς" πρέπει να καθορίσουν.

Ερώτηση: Τι προσδοκάτε από αυτή την παράσταση;

Να καταλάβει ο κόσμος το τι πραγματικά αφορά αυτή η παράσταση.

Ερώτηση: Κάνετε αστεία όταν βρίσκεστε με τους ηθοποιούς, τι ρόλο παίζει το χιούμορ στη ζωή και φυσικά στην τέχνη σας;

Είναι ο βασικός τρόπος έκφρασής μου. Πολλές φορές, οι ηθοποιοί είναι αυτοί που μου ζητάνε να σοβαρευτώ, αλλά τις περισσότερες φορές είμαι πολύ σοβαρός μέσα από το χιούμορ μου.

O ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΕΝΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ STAR.GR

(Χρήστος Καπενής)

Ερώτηση:Πως ήταν η συνεργασία σας με τους κ.κ Κορτώ και Χατζάκη;

Ο κ.Κορτώ ήταν πολύ ανοιχτός, ακομπλεξάριστος, δεν ενεπλάκη καθόλου στη διαδικασία της διασκευής και των προβών, απελευθερώνοντάς μας έτσι να δούμε το έργο ξέχωρα από τον δημιουργό του και να ανακαλύψουμε εμείς τις προθέσεις, χωρίς να μας έρθουν "φορετές". Παρόλα αυτά, ήταν υπερβολικά διαθέσιμος για οποιεσδήποτε δικές μας απορίες. Με τον κ.Χατζάκη υπήρξε αμοιβαία επικοινωνία από την πρώτη στιγμή, μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουμε κοινούς κώδικες. Η όλη διαδικασία ήταν πολύ δημιουργική, πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ στα πλαίσια του παιχνιδιού. Είναι πολύ ανοιχτός να ακούσει οποιαδήποτε ανάγκη και πρόταση και βασικά στο να πορευτούμε μαζί σε όλο αυτό.

Ερώτηση:Μιλήστε μας λίγο για τον χαρακτήρα που υποδύεστε στο έργο. Έχετε κοινά στοιχεία;

Μας αρέσει και στους δύο να περιθάλπουμε και να φιλοξενούμε αδέσποτα γατάκια στο μπαλκόνι μας!

Ερώτηση:Η σχέση σας με τα social media ποια είναι; Είστε από τους ανθρώπους που έχουν το κινητό παντού μαζί τους;

Παρόμοια με τη σχέση μου με τα αδέσποτα γατάκια. Τα φιλοξενώ αλλά δεν τα αφήνω να ουρήσουν στο κρεβάτι μου.

Ερώτηση: Φταίει η οικονομική κρίση για το "κόλλημα" μας με τα social media ή πρόκειται για "αναγκαίο κακό" που θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς λόγω της εξέλιξης και της μαζικοποίησης της τεχνολογίας;

Το κακό δεν είναι ποτέ αναγκαίο. Νομίζω το δεύτερο.

Ερώτηση: Συνέβη κάποιο fun γεγονός κατά την διάρκεια των προβών ή των παραστάσεων που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Συνέβησαν πολλά fun γεγονότα. Βασικά, ήταν fun όλη η διαδικασία. Αυτό που είναι τoπιο αστείο ίσως, είναι τα ατελείωτα insidejokes και το πώς τα εντάξαμε τελικά στην παράσταση. Όπως το σαρδάμ που είχα κάνει με τα "τετραγωνικά" που έγιναν "τετραγωΓικά" κι αυτό πέρασε και στον ήρωα.

 Ερώτηση:Η παράσταση παίζει στις 21:00, την ώρα που εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολουθούν survivor, γιατί όπως υποστηρίζουν "δεν έχει κάτι άλλο η τηλεόραση εκείνη την ώρα". Πως αντιμάχεται το θέατρο την τηλεόραση και τι θα λέγατε σε αυτούς τους θεατές ώστε να έρθουν στην παράσταση;

Πιστεύω πως ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο νικητής του survivor

(Αύγουστος Κορτώ)

Λίγα λόγια για τον Αύγουστο Κορτώ

Ο Αύγουστος Κορτώ (ψευδώνυμο του Πέτρου Χατζόπουλου, Θεσσαλονίκη, 1979) είναι Έλληνας συγγραφέας και μεταφραστής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το 1999 δημοσίευσε την πρώτη συλλογή διηγημάτων του, το Βιβλίο των βίτσιων, και έκτοτε ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή και τη μετάφραση. Ζει πλέον στην Αθήνα, στα Εξάρχεια. Στα πρώτα βιβλία του ήταν επηρεασμένος από τα έργα του μαρκήσιου Ντε Σαντ, σε επόμενα όμως πραγματεύεται θέματα όπως ο θάνατος, η κατάθλιψη (την οποία αντιμετώπισε και ο ίδιος), η μητρότητα και η αγάπη.Επιρροή στο έργο του είχε η αυτοκτονία της μητέρας του. Η ζωή της αποδίδεται μυθιστορηματικά στο Βιβλίο της Κατερίνας που έχει μεταφερθεί και στο θέατρο. Εκτός από μυθιστορήματα, έχει γράψει ποιήματα, θεατρικά, παιδικά έργα και μεταφράζει κυρίως σύγχρονη αμερικανική πεζογραφία. Έγραψε ακόμη το σενάριο και τη μουσική της ταινίας Τεστοστερόνη του Γιώργου Πανουσόπουλου. Είναι, τέλος, παραγωγός σε διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο Κορτώ είναι ακτιβιστής κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ έχει δεχτεί και λεκτικές επιθέσεις για τις θέσεις του. Τον Νοέμβριο του 2014 παντρεύτηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης τον σύντροφό του. Στις 25 Ιανουαρίου 2016 υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης μαζί του, όντας από τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια που σύναψαν σύμφωνο την πρώτη μέρα ισχύος του στην Ελλάδα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Που: Στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ . Διεύθυνση: Ευμολπιδών 45, Γκάζι- Τηλέφωνο: 2103464380-Site: http://sixronotheatro.gr/

Πότε: Σάββατο και Κυριακή στις 21:00- Μέχρι τις 28 Μαΐου 2017

Τιμές εισιτηρίων: Σάββατο: Κανονικό: 16 ευρώ- Φοιτητικό/Άνω των 65: 12 ευρώ- Ανέργων/ΑΜΕΑ: 10 ευρώ- Κυριακή: Γενική είσοδος: 12 ευρώ-Ανέργων/ΑΜΕΑ: 10 ευρώ

Αγορά εισιτηρίων από την https://www.ticketservices.gr/, από το εκδοτήριο της ticket services στην Πανεπιστημίου 39 (εντός της στοάς Πεσμαζόγλου), από τα καταστήματα public, από τα http://tickets.public.gr/?rn=7 και από το ταμείο του θεάτρου.

Στάση Μετρό: Κεραμεικός

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ 12 ΚΑΙ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Δείτε το trailer:

Της Άννας Σταματιάδου (astamatiadou@star.gr)

Facebook/Instagram: Anna Stamatiadou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top