Coco Chanel: από μπαλωματού... ιέρεια της μόδας

Σαν σήμερα γεννήθηκε η γυναίκα που ανέτρεψε τα πάντα

Coco Chanel: από μπαλωματού... ιέρεια της μόδας

Γεννήθηκε πάμφτωχη και έγινε μπαλωματού για να ζήσει. Πέθανε πάμπλουτη και έχοντας ανατρέψει τα πάντα στην μόδα, που χωρίς εκείνη δεν θα ήταν όπως την ξέρουμε. Ο λόγος για την Coco Chanel, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1883!

Η Gabrielle Bonheur Chanel γεννήθηκεστοSaumur. Στην ηλικία των 12 έχασε την μητέρα της και ο πατέρας της την έβαλε στο ορφανοτροφείο ενός καθολικού μοναστηριού. Εκεί ήταν που η Gabrielle έμαθε να ράβει, ενώ το ράσο των μοναχών αποτέλεσε την έμπνευσή της για το περίφημο «μικρό μαύρο φόρεμα»!

Στην ηλικία των 18 βρίσκεται από το μοναστήρι σε... κλαμπ όπου τραγουδάει. Εκεί αποκτά το όνομα Coco, με κάποιους να υποστηρίζουν πως προέρχεται από τραγούδι και την ίδια να ισχυρίζεται ότι είναι σύντμηση του «κοκότα».

Δύο χρόνια μετά συνδέεται ερωτικά με τον πάμπλουτο Etienne Balsan, που έγινε το σκαλοπάτι της για να πατήσει πόδι στην υψηλή κοινωνία. Μόλις ολοκλήρωσε την... αποστολή του, η Coco τον εγκατέλειψε για τον πιο πλούσιο και φίλο του Arthur «Βoy» Capel, που τη βοήθησε να ανοίξει το 1910 το πρώτο της κατάστημα.

Αν και στην αρχή έπιασε πάτο, η Cocoδεν πτοήθηκε και, το 1913, αποκτά κατάστημα με καπέλα στο Παρίσι. Παράλληλα, σχεδιάζει και πουλά τα πρώτα της ρούχα.

Τα περισσότερα ήταν από ζέρσεϊ, ένα ύφασμα που εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσαν κυρίως για ανδρικά εσώρουχα. «Έχτισα την περιουσία μου με θεμέλιο ένα παλιό σακάκι ζέρσεϊ του Arthur που τυχαία έριξα στους ώμους μου εκείνη την ημέρα που κρύωνα. Δεν είναι αστείο; Έγινα πάμπλουτη επειδή μια μέρα απλώς κρύωνα», είχε πει η ίδια στον φίλο της και συγγραφέα Paul Morand.

Η Coco κατάφερε να ανατρέψει την μόδα της εποχής και να ανοίξει τον δρόμο για το στυλ που επικρατεί ακόμα και σήμερα. Βασικά κομμάτια στις κολεξιόν της; Πολλά από αυτά που βρίσκουμε στις ντουλάπες γυναικών όλων των ηλικιών: ζέρσεϊ ταγέρ και φορέματα, ντραπέ τουρμπάνια, πουκάμισα, πλισέ φούστες, μπλούζες χωρίς γιακά, τουίντ πλεχτά ταγέρ, blazer, δίχρωμες (μπεζ με μαύρη μύτη) γόβες χωρίς φτέρνα, στράπλες φορέματα, καμπαρντίνες...

Στην ιστορία της μόδας αλλά και στα πλέον εξεζητημένα φετίχ κάθε γυναίκας που σέβεται τον εαυτό της και θέλει να αποκαλείται εστέτ είναι το μαύρο μίνι, η ζώνη - αλυσίδα και το θρυλικό άρωμα «Chanel No.5»!

Κατά την διάρκεια του δεσμού της με τον Etienne Balsan εμπνεύστηκε τα σύνολα ιππασίας, ενώ η συμβίωσή της με το δούκα του Γουέστμινστερ την οδήγησε και στα VIP σαλόνια της εποχή.

«Δεν μπήκα στην κοινωνία αυτή επειδή έπρεπε να σχεδιάσω ρούχα. Σχεδίασα ρούχα, ακριβώς επειδή μπήκα στην κοινωνία αυτή. Επειδή ήμουν η πρώτη που έζησε τη ζωή αυτού του αιώνα», είχε πει η ίδια.

Γνωστή για την τελειομανία της, η Cοcoδεν ήταν μόνο μπροστά από την εποχή της, αλλά και μπροστά από τον ίδιο της τον εαυτό.

Άλλωστε, σε εκείνη χρωστάμε και μερικά από τα πιο μοδάτα tips: το unisex στυλ, το total look, την καπιτονέ τσάντα, το gypsy look, το μαύρισμα και τα κοντά μαλλιά στις γυναίκες...

Η Coco ήθελε να είναι πάντα δεσποινίδα: ποτέ δεν παντρεύτηκε, ποτέ δεν θέλησε να αποκτήσει παιδιά, ποτέ δεν ένιωσε την ανάγκη ενός δικού της σπιτιού. Από τη δεκαετία του 1930 έμενε μόνιμα στο ξενοδοχείο «Ritz», ενώ πέθανε μόνη, στη Λοζάνη, το 1971.

«Δεν είμαι ηρωίδα, αλλά επέλεξ�� αυτό που ήθελα να είμαι και αυτό έγινα. Δεν πειράζει αν κάποιοι δεν με αγάπησαν ή δεν με θεώρησαν ευχάριστη. Το πιο μεγάλο δώρο του Θεού προς εμένα ήταν ότι μου επέτρεψε να μην αγαπήσω ό,τι δεν με αγάπησε», είχε δηλώσει η ίδια.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top