Ελένη Αντωνιάδου: Βραβεύτηκε κι έλεγε ψέματα ότι συνεργάζεται με τη NASA;

Τι απαντά η Ελληνίδας βιοεπιστήμονας

Χαμός έχει προκληθεί στα social media με την Ελλήνιδα βιοεπιστήμονα, Ελένη Αντωνιάδου, την οποία στο παρελθόν δημοσιεύματα την παρουσίαζαν ως συνεργάτη της NASA. Καθηγητής του Paris Diderot University, αμφισβητεί ότι η Ελληνίδα επιστήμονας συνεργάστηκε με τη NASA, τονίζοντας ότι έχει παρακολουθήσει απλά ένα summer camp και δεν έχει βραβευτεί ποτέ από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία. 

Το όνομα της Ελένης Αντωνιάδου ήλθε ξανά στο προσκήνιο πριν από μια εβδομάδα, καθώς βραβεύτηκε στα «Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος» από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. 

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Paris Diderot University, Κώστας Μπουγιούκος, στην ανάρτησή του υποστηρίζει πως η Ελένη Αντωνιάδου ψεύδεται όσον αφορά στη συνεργασία της με τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ. 

Άρθρο του Greekreporter.com, που χρονολογείται από τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφέρει ότι το 2012 η νεαρή επιστήμονας επιλέχθηκε να φοιτήσει στην Ακαδημία Εξερεύνησης του Διαστήματος της NASA και πως επιθυμεί να γίνει αστροναύτης και να εξερευνήσει το διάστημα. 

Η ίδια στη σελίδα της στο Facebook υπογράφει ως επιστήμονας βιοαστροναυπηγικής και έχει δημοσιεύσει αρκετές φωτογραφίες της από τη NASA, σε κάποιες από τις οποίες φοράει και στολή αστροναύτη. 

Σε κείμενο μάλιστα που υπογράφει στη σελίδα της Ακαδημίας της NASA λέει ότι είναι μέλος της ακαδημίας της διαστημικής υπηρεσίας, ενώ σε συνέντευξή της το 2014 στη δημοτική τηλεόραση της Θεσσαλονίκης είχε δηλώσει πως κάνει παρέα με τους αστροναύτες. 

Ο κ. Μπουγιούκος πάλι στη μακροσκελή ανάρτησή του υποστηρίζει πως η κυρία Αντωνιάδου δεν ασχολείται καν με την έρευνα στην αναγεννητική ιατρική. 

«Ένας από τους καθηγητές της ΕΙΧΕ ανακαλύψει ΜΙΑ τεχνητή τραχεία, η οποία σε όσους ασθενείς δοκιμάστηκε δυστυχώς πέθαναν, αλλά και πάλι η ίδια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή την ανακάλυψη», σημειώνει, κάτι που προκύπτει και από δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο.

Ο καθηγητής επικρίνει και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία βράβευσε πρόσφατα την Ελένη Αντωνιάδου. 

«Όλοι και όλες αυτοί και αυτές δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε θλίψη και οργή για αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια της υπουργού Παιδείας... όχι για το ψέμα την απάτη και την απαξίωση αλλά για την βράβευση τους», αναφέρει ο κ. Μπουγιούκος.

Πάντως από την οργανωτική επιτροπή των βραβείων διευκρινίζεται πως η υπουργός Παιδείας δεν είχε καμία ανάμειξη με το γεγονός της βράβευσης και την επιλογή του προσώπου και πως απλώς παρέδωσε το βραβείο. 

Η απάντηση της Αντωνιάδου

Η νεαρή επιστήμονας μετά τον σάλο που προκλήθηκε απάντησε μέσα της σελίδας της στο Facebook, χωρίς όμως να δίνει ξεκάθαρες εξηγήσεις. 

«Ανέβασε» τον έπαινο που της απονεμήθηκε για τη συμμετοχή της στις Ακαδημίες της NASA και παράλληλα έγραψε: 

«Κάθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη NASA που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό. Παράλληλα, όπως είπα πριν μερικές μέρες στη βράβευση στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται να περάσουν δεκαετίες μόχθου, προσπάθειας, αποτυχιών και ίσως κάποιων επιτυχιών για να μπορείς να ελπίζεις ότι θα συνεισφέρεις ουσιαστικά ένα μικρό λιθαράκι στην επιστήμη. Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στο χώρο πολλές δεκαετίες. Εξάλλου το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω και όχι ένα βήμα πιο κάτω». 

Επιμένει ο καθηγητής

Μετά από την απάντηση αυτή, ο κ. Μπουγιούκος επανήλθε δριμύτερος, κοινοποιώντας μια άλλη δημοσίευση χρήστη του Facebook, ο οποίος αναφέρει πως ο έπαινος αυτός δεν είναι τίποτε άλλο από πιστοποιητικό συμμετοχής στο Frontier Development Lab, ένα θερινό camp, στο οποίο βάζει challenges προς επίλυση η NASA. 

Ο καθηγητής κατηγορεί την κυρία Αντωνιάδου, ότι συνεχίζει να εξαπατά και να χειραγωγεί την κοινή γνώμη, καθώς, όπως υποστηρίζει «με μια απλή αναζήτηση στο google images με το λήμμα "frontier development lab award of merit" βρίσκουμε αμέσως από πού προέρχεται αυτό το "βραβείο": είναι πιστοποιητικό συμμετοχής στο Frontier Development Lab, ένα θερινό camp, στο οποίο βάζει challenges προς επίλυση η NASA (στις ΗΠΑ) και η ESA (στην Ευρώπη). Δεν είναι βράβευση από τη NASA αυτό, το ξέρει και γι' αυτό έχει περικόψει την εικόνα στα καίρια σημεία».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Αντωνιάδου είχε βραβευτεί ως γυναίκα της χρονιάς το 2013 στην εκδήλωση FDM Everywoman In Technology Awards στο Λονδίνο και είχε επιλεγεί από τη Mattel για να συμπεριληφθεί μεταξύ των γυναικών που διαπρέπουν στο επάγγελμά τους και έγιναν κούκλες της Barbie.

Και τα ellinikahoaxes εκθέτουν την κυρία Αντωνιάδου

Τα ellinikahoaxes μετά από το σάλο που δημιουργήθηκε ερεύνησε την υπόθεση της Ελένης Αντωνιάδου και κατέληξε πως οι καταγγελίες σε βάρος της έχουν βάση. 

Όσον αφορά στα δημοσιεύματα που την εμφανίζουν ως την επιστήμονα που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στον κόσμο από βλαστοκύτταρα, η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή, τα ellinikahoaxes αναφέρουν ότι αυτό δεν ισχύει. Όπως αναφέρουν, υπεύθυνοι καθηγητές που δημιούργησαν την τεχνητή τραχεία ήταν οι Paolo Macchiarini και Alexander Seifalian, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη μεταμόσχευση, που όμως δεν ήταν επιτυχής, αφού ο ασθενής πέθανε. 

Η συμβολή δε της κ. Αντωνιάδου στην κατασκευή της τραχείας δεν αποδεικνύεται, αφού δεν εμφανίζεται καν στη συγγραφική ομάδα, ούτε στους εξωτερικούς συνεργάτες. Επιπλέον, μια απλή αναζήτηση στο Pubmed, την μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης επιστημονικών άρθρων, με τις λέξεις κλειδιά «trachea» και «Antoniadou» δεν δίνει κανένα αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά στη σχέση της Ελένης Αντωνιάδου με τη NASA, τα ellinikahoaxes αναφέρουν ότι τα στοιχεία δείχνουν πως έχει παρακολουθήσει σαν μαθήτρια ένα σύντομο κύκλο μαθημάτων για 10 εβδομάδες (summer school) στη NASA, όμως τίποτα άλλο δεν φαίνεται να την συνδέει με την διαστημική υπηρεσία. 

Το πρόγραμμα αυτό βοηθά τους μαθητές να βρεθούν στο περιβάλλον της NASA και να καταλάβουν πώς είναι να εργάζεσαι εκεί, σε καμία περίπτωση όμως η συμμετοχή σε αυτόν τον κύκλο μαθημάτων δεν αποτελεί εργασία στη NASA όπως διαβεβαιώνει και ο διεθνούς φήμης διαστημικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της NASA, Σ. Κριμιζής.

Αναφορικά με το βραβείο που φέρεται να έχει λάβει από τη NASA και την ESA η κυρία Αντωνιάδου, τα ellinikahoaxes γράφουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο γι’ αυτό και πως η είδηση αναπαράγεται μόνο από κάποια ελληνικά ΜΜΕ.  

Επίσης σύμφωνα με την ιστοσελίδα η Ελένη Αντωνιάδου δεν έχει καν δικτατορικό και κατέχει μόνο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top