Παπαζάχος: "6,6 Ρίχτερ ο σεισμός στην Κω! Αναμένονται μετασεισμοί έως και 6 Ρίχτερ"

Πολύ δύσκολο το επόμενο διάστημα για τους κατοίκους

Μεγαλύτερος από την αρχική μέτρηση είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κ. Παπαζάχο ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Κω, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμα να τραυματιστούν.

(O Κ. Παπαζάχος)

Διαβάστε επίσης: Φονικός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Κω! Δύο νεκροί, τεράστιες ζημιές στο νησί

                               Εικόνες καταστροφής στην Κω! Συντρίμμια στην παλιά πόλη του νησιού

Όπως είπε στο star.gr ο Κ. Παπαζάχος, το μέγεθος του σεισμού με βάση τις μετρήσεις διεθνών κέντρων ήταν 6,6 Ρίχτερ αν και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,4 Ρίχτερ. 

Προειδοποίησε μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα θα είναι αρκετά δύσκολο με πάρα πολλούς μετασεισμούς που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 6 Ρίχτερ.

«Για καμιά δεκαριά μέρες οι μετασεισμοί θα είναι πολύ έντονοι και θα πλησιάσουν ακόμα και τα 6 Ρίχτερ. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο πολύ επιφυλακτικοί γιατί ένας μεγάλος μετασεισμός, μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ο οποίος θα τύχει να σπάσει ένα κομμάτι του ρήγματος πιο κοντά στην Κω μπορεί να έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις, παρόμοιες πολλές φορές με τον κύριο σεισμό γιατί θα χτυπήσει κτίρια που είναι ήδη καταπονημένα από τον κύριο σεισμό», είπε ο κ. Παπαζάχος.

Ο ίδιος μάλιστα προειδοποίησε τους κατοίκους να μην μπουν σε κτίρια που έχουν υποστεί ρωγμές ή ζημιές, πριν αυτά ελεγχθούν από τους μηχανικούς των αρμόδιων υπηρεσιών.

Σημείωσε ακόμα ότι η μετασεισμική ακολουθία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες, εξηγώντας όμως ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη για τους κατοίκους.

«Μέσα στις επόμενες επτά μέρες θα γίνουν περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν 40 – 50 μετασεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ. Αυτοί οι σεισμοί δεν είναι επικίνδυνοι, όμως επειδή θα είναι έντονα αισθητοί δημιουργούν όπως είναι λογικό ένα αίσθημα ανασφάλειας. Είμαι σίγουρος ότι ακόμα και κάτοικοι που τα σπίτια τους δεν έχουν πάθει απολύτως τίποτα θα επιλέξουν τις επόμενες μέρες να μην τα κατοικήσουν. Άρα οι επόμενες μέρες μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολες  για την περιοχή, από πλευράς έντασης μετασεισμικής ακολουθίας», τόνισε.

Ήδη άλλωστε, όπως είπε ο κ. Παπαζάχος έχουν γίνει δεκάδες μετασεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ με τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής να έχει ξεπεράσει τα 5 Ρίχτερ και να αναμένονται το επόμενο διάστημα ακόμα μεγαλύτεροι.

Τέλος ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι πολύ μεγάλο και έχει δώσει και στο παρελθόν ανάλογους σεισμούς και τόνισε ότι μέσα στο πρώτο 48ωρο θα σημειωθούν και οι πιο πολλοί μετασεισμοί.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top