Βίτσας: Προς το συμφέρον και της Τουρκίας η τήρηση της συμφωνίας της με την ΕΕ

Τεράστιο λάθος χαρακτήρισε την αξιοποίηση των προσφύγων ως «πολιτικό δόρυ»

Η τήρηση της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Β��τσας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, συνδέοντας την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας με «το να μην επανέλθει η θανατική ποινή και από την άλλη να κρατηθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας».
Παράλληλα χαρακτήρισε τεράστιο λάθος το ζήτημα της αξιοποίησης των προσφύγων ως πολιτικό δόρυ. «Από την άλλη μεριά για να πει κανείς ότι είναι έτοιμος θα πρέπει να μιλήσει και για τον όγκο μιας τέτοιου είδους, θα έλεγε, επιθετικής ενέργειας, με την έννοια ότι δεν φυλάσσονται οι απέναντι ακτές ή τους ενθαρρύνουν» παρατήρησε.
«Η τουρκική ακτοφυλακή οφείλει να φυλά τα παράλια σύνορα της Τουρκίας. Αυτό είναι δική της υποχρέωση σε σχέση με τη χώρα και όχι διεθνής της υποχρέωση» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι «τα μέτρα τα οποία παίρνουμε αφορούν και τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και την προετοιμασία υποδοχής των προσφύγων και τις διεθνείς διαδικασίες που αφορούν το πολιτικό άσυλο».
Σχετικά με την υπόθεση των 8 στρατιωτικών σχολίασε ότι «αν η απόφαση για άσυλο είναι αρνητική, θα εξεταστεί αυτό το θέμα. Αν η απόφαση των δικαστηρίων για παροχή πολιτικού ασύλου, με βάση του ελληνικό και το διεθνές δίκαιο, είναι θετική, αυτό σημαίνει ότι το θέμα δεν εξετάζεται».
Για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφορικά με την υπόθεση, ο κ. Βίτσας παρατήρησε, ότι, «αλλοίμονο αν οι σχέσεις δύο χωρών εξαρτώνται μό��ο από αυτά τα πράγματα, θα ήταν σαν να εξαρτιόταν οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία από το γεγονός ότι η Γερμανία δεν εκδίδει τον κ. Χριστοφοράκο. Είναι ζητήματα που επηρεάζουν μεν αλλά δεν μπορεί να είναι καθοριστικά».
Δεν θα υπάρξει μείωση των αποδοχών των στρατιωτικών
Για το μισθολόγιο των στρατιωτικών, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε, ότι, «είναι δεδομένο ότι σε αυτή τη φάση δεν θα υπάρχει η παραμικρή μείωση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τον Σεπτέμβριο θα κατατεθούν τα ειδικά μισθολόγια. Από κει και πέρα υπάρχει μια ευρύτερη συζήτηση που δεν αφορά τη μείωση των μισθών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top