ΒΕΤΟ Κομισιόν – Βερολίνου: Ξεχάστε τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Μοσκοβισί και Ζάιμπερτ τη θεωρούν «νομικά δεσμευτική»

ΒΕΤΟ Κομισιόν – Βερολίνου: Ξεχάστε τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Νέτα σκέτα ξέκοψαν στην ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί και ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Σ. Ζάιμπερτ, συνεχίζοντας έτσι την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο και παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

«Δεν θέλω να δω μια διαμάχη σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Η παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη», ξεκαθάρισε ο κ. Μοσκοβισί, ενώ από την πλευρά του ο στενός συνεργάτης της Α. Μέρκελ, ερωτηθείς κατά πόσο το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα απαραίτητη, απάντησε:

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε για τη στάμνα που μπορεί να σπάσει επειδή έχει πάει πολλές φορές στη βρύση για νερό, είπε πως «η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου -επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον π��όγραμμα».

«Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα αυτό το χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει τότε, με αυτή την αξιολόγηση, την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα, ας περιμένουμε», συνέχισε.

«Το Βερολίνο θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του Ταμείου όχι μόνο για αμιγώς οικονομικούς λόγους, αλλά επίσης -και για ορισμένους είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος- για την τεχνογνωσία του, για τις πιέσεις που ασκεί και την εμμονή του στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την Κομισιόν, που θεωρείται ο πιο “ελαστικός” και ευπροσάρμοστος κρίκος των Θεσμών», αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, απεικονίζοντας με σαφήνεια τη θέση του Βερολίνου για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top