Από τα πρόθυρα συμφωνίας σε σκηνικό εμπλοκής: Προτάσεις-σοκ από δανειστές και «όχι» Τσίπρα

«Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η δική μας»

Από τα πρόθυρα συμφωνίας σε σκηνικό εμπλοκής: Προτάσεις-σοκ από δανειστές και «όχι» Τσίπρα

Από τα πρόθυρα συμφωνίας σε σκηνικό εμπλοκής φαίνεται πως μεταβάλλεται το τοπίο γύρω από τη διαπραγμάτευση μετά τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των δανειστών που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν περιλαμβάνει και μέτρα-σοκ που έκαναν τον πρωθυπουργό να πει «όχι», τονίζοντας μετά το τέλος της συνάντησης τους ότι «η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η δική μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση των συντάξεων, δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 11% και το 23% με την ηλεκτρική ενέργεια και την εστίαση να εντάσσεται στον μεγάλο συντελεστή, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της «μικρής ΔΕΗ».

Παράλληλα, όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα έθεσαν τον στόχο στο 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Στη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ έγινε και συζήτηση για το χρέος αλλά ήταν –σύμφωνα με πληροφορίες- επιδερμική καθώς δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο των δανειστών, ενώ όσον αφορά τα εργασιακά δεν υπήρχαν σαφείς προτάσεις από τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι κρατά ως βάση συζήτησης τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία αλλά και σημεία «τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή».

Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Τσίπρα:

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι. Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα.

Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή.

Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο.

Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία.

Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επό��ενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top