Τη μεγαλύτερη δαπάνη για συντάξεις στην Ε.Ε. έχει η Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ!

Πάνω και από τις χώρες με μεγάλες κοινωνικές δαπάνες...

Τη μεγαλύτερη δαπάνη για συντάξεις στην Ε.Ε. η Ελλάδα!

Tη μεγαλύτερη  δαπάνη στην ΕΕ  (16% του ΑΕΠ) είχε η Ελλάδα  σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης!  Αντιθέτως, η  Κύπρος έχει την τρίτη μικρότερη δαπάνη για συντάξεις στην ΕΕ (6.2%) στην ίδια ανάλυση για τις συνολικές κυβερνητικές δαπάνες, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Νάσος Αθανασίου.      

Η Eurostat αναφέρει ότι μεταξύ των βασικών λειτουργιών των δαπανών της γενικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η «κοινωνική προστασία»  η μεγαλύτερη μεταξύ των συνιστωσών το 2016 και αντιστοιχεί στο 19,1% του ΑΕΠ. Οι επόμενοι σημαντικότεροι τομείς ήταν η υγεία (7,1%), οι δημόσιες υπηρεσίες γενικού χαρακτήρα, όπως οι εξωτερικές υποθέσεις και οι συναλλαγές δημόσιου χρέους (6,0%), η εκπαίδευση (4,7%) και οι οικονομικές υποθέσεις (4,0%). «Δημόσια τάξη και ασφάλεια» (1,7%), «άμυνα» (1,3%), «αναψυχή, πολιτισμός και θρησκεία» (1,0%), «προστασία του περιβάλλοντος» (0,7%) και «κατοικίες και κοινωνικές υπηρεσίες» (0,6%). είχαν πιο περιορισμένα βάρη.

Η κοινωνική προστασία αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών γενικής κυβέρνησης το 2016 σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο λόγος των δαπανών της κυβέρνησης για την κοινωνική προστασία προς το ΑΕΠ κυμάνθηκε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ από λιγότερο από 10% στην Ιρλανδία (9,9%) έως πάνω από το ένα τέταρτο στη Φινλανδία (25,6%).

Οκτώ κράτη μέλη - η Φινλανδία, η Γαλλία, η Δανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Σουηδία και το Βέλγιο - αφιέρωσαν τουλάχιστον 20% του ΑΕΠ τους στην κοινωνική προστασία, ενώ η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, από το 13% του ΑΕΠ τους.

 Οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας μπορούν να αναλυθούν περαιτέρω σε ορισμένες λεπτομερείς συνιστώσες. Η συνιστώσα του"γήρατος", η οποία περιλαμβάνει τις συντάξεις, αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών κοινωνικής προστασίας σε όλα τα κράτη μέλη. Οι κυβερνητικές δαπάνες για το "γήρας" ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν το υψηλότερο το 2016 στην Ελλάδα (16,0%), ακολουθούμενη από τη Φινλανδία (13,7%), τη Γαλλία και την Ιταλία (13,5%) και την Αυστρία (13,0%). Αντίθετα, η Ιρλανδία (3,5%), η Λιθουανία (5,9%), η Κύπρος (6,2%) και οι Κάτω Χώρες (6,7%) κατέγραψαν τα χαμηλότερα μερίδια. Οι δαπάνες γενικής κυβέρνησης για την "γήρανση" αντιπροσώπευαν το 10,2% του ΑΕΠ στην ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top