Eλλείμματα μαμούθ στα ασφαλιστικά ταμεία -Ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη!

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί το ασφαλιστικό σύστημα παρά την κρατική ενίσχυση και την άντληση χρημάτων από τον ΑΚΑΓΕ

Ενώ οι συνταξιούχοι βλέπουν κάθε μήνα μειώσεις στις συντάξεις, τα ελλείμματα των ταμείων διευρύνονται, εξαιτίας των ελλιπών ελέγχων για εισφοροδιαφυγή, την εκτόξευση της μερικής απασχόλησης που στερεί χρήματα από τα ταμεία, την αποτυχία των ρυθμίσεων, αλλά και την οικονομική αδυναμία ασφαλισμένων κυρίως του ΟΑΕΕ να είναι συνεπείς εξαιτίας της τραγικής κατάστασης της πραγματικής οικονομίας.
ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ
Οι αιτίες που τα Ταμεία καταρρέουν είναι:

-Ελλιπείς έλεγχοι για εισφοροδιαφυγή

-Εκτόξευση μερικής απασχόλησης

-Αποτυχία ρυθμίσεων οφειλών

-Αδυναμία ασφαλισμένων (κυρίως ΟΑΕΕ) να πληρώσουν εισφορές.
«Βεβαιώνουμε ότι θα πάρουν τις συντάξεις όλοι με ακρίβεια όλους τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο Διοικητής ΟΑΕΕ Δημήτρης Τσακίρης στην εκπομπή Live U.
Με την συμπλήρωση του 9μήνου ο ΟΑΕΕ εξάντλησε τα 835 εκ. που του αναλογούν από την κρατική χρηματοδότηση και αποστράγγισε και τον μικρό ΑΚΑΓΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο μικρός ΑΚΑΓΕ προορίζεται να καλύπτει με 400 εκ. ευρώ ανά έτος τα ελλείμματα όλων των ταμείων. Από τα 400 εκ. όμως τα 350 τα χρειάστηκε ο ΟΑΕΕ. Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται το ΙΚΑ που έχει απορροφήσει τα 1,8 δις από τα 2,2 που προβλέπονται για την χρηματοδότησή του. Όμως για να καταβάλλει συντάξεις έως το τέλος του χρόνου θα χρειαστεί άλλα 200 με 250 εκ. ευρώ. Εφόσον δεν μπορούν να προέλθουν από τον μικρό ΑΚΑΓΕ, θα χρηματοδοτηθεί από τα αποθεματικά του Υπουργείου.
«Ένας στους δύο έχει χάσει την ρύθμιση των 100 δόσεων με αποτέλεσμα το 3ο τρίμηνο του 2016 να προστίθενται 300 εκ. ευρώ νέες οφειλές στο ΙΚΑ και στο ΚΕΑΟ» δήλωσε ο Γιώργος Κυριακόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ.
Τα ληξιπρόθεσμα που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών - όπου καταλήγουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ - αγγίζουν τα 16,9 δις, από 16,6 δις ευρώ που ήταν το δεύτερο τρίμηνο.
«Οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 20 δις. Σε συνδυασμό με την τραγική κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και τα ισχυρά αντικίνητρα ασφάλισης ιδιαίτερα μετά τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο οδηγούν στο σύστημα σε αδιέξοδο�� τόνισε ο Αντώνης Κουρούκλης, Πρόεδρος Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά ταμεία.
ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΙΝΑΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΝ ΕΦΚΑ
Πριν καν λειτουργήσει ο ΕΦΚΑ πάντως , το νέο υπερταμείο, θα φορτωθεί με έλλειμμα 3 δις και μετά από την κρατική χρηματοδότηση το έλλειμμα θα πάει στα 1,1 δις.

«Ο ΕΦΚΑ είναι αδύνατον να λειτουργήσει από 1/1/2017 όπως προβλέπεται από τον νόμο. Καλούνται ασφαλιστικά ταμεία με γνωστά προβλήματα να ενοποιηθούν με πολύ βιαστικό τρόπο χωρίς σχέδιο και χωρίς οργάνωση» δήλωσε ο κ. Κυριακόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ στο Star.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top