Όλα τα είχε η Μαριωρή…το νέο Ε9 της έλειπε!!Θα ξανά δηλώσουμε υποχρεωτικά όλα τα ακίνητα μας!!

Δείτε έναν οδηγό με όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μην την πατήσετε

​Νέος πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την απόφαση πως θα πρέπει έως τις 15 Σεπτεμβρίου να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά νέα δήλωση Ε9. Μάλιστα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να συμπληρώσουν οκτώ κωδικούς.

Στόχος είναι η Εφορία να έχει όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, ώστε μετά να μπορέσει να τους στείλει το ανάλογο χαράτσι.

Έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά νέα δήλωση στοιχείων ακινήτων που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2013 ανεξάρτητα αν το 2012 είχαν ή όχι μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Ειδικότερα και όπως ορίζεται στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη:

-Η δ��λωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet.

-Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αποκλειστικά στην περίπτωση που ο υπόχρεος σε δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 έχει αποβιώσει.

Τα νέα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι:

1.Ο 12ψηφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφόσον υπάρχει

2.Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον το ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενο ή κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ηλεκτροδοτείται.

3.Η επιφάνεια των κατοικιών – μονοκατ��ικιών που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο

4.Η επιφάνεια των αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων επαγγελματικών στεγών ή άλλων ειδικών κτιρίων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίου.

5.Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο

6.Το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης

7.Το μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου

8.Το πλήθος των προσόψεων που έχει κάθε ακίνητων

Προσοχή: Oι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα δηλώσουν από την αρχή όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους και υπάρχουν ήδη μέσα στο έντυπο Ε9, αλλά μόνο τις αλλαγές που έχουν γίνει στην περιουσιακή κατάσταση και τα νέα στοιχεία που απαιτούνται.

Στις «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛ��ΓΟΥΜΕΝΟΥ» της δήλωσης στοιχείων ακινήτων υποχρεωτικά αναγράφονται:

-Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υποχρέου, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο και η έδρα του συμβολαιογράφου.

-Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφονται ο ΑΦΜ ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

-Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2012 αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου κατά τον έλεγχο της δήλωσης, όταν το κρίνει απαραίτητο.

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top