Τουρκία: Με προσευχή στην Αγιά Σοφιά ολοκληρώθηκε η εκστρατεία Ερντογάν

Πολωμένο το κλίμα – Με αλεξίσφαιρο ο Κιλιντζάρογλου

Με προσευχή στην Αγιά Σοφιά ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατείο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τρία χρόνια μετά τη μετατροπή του συμβόλου της Ορθοδοξίας σε τέμενος. 

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ήταν από τα μεγαλύτερα προσωπικά επιτεύγματα για τον Τούρκο πρόεδρο, και θεωρήθηκε κατάκτηση για το Ισλάμ, καθώς επί δεκαετίες ήταν ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. 

Επίθεση Ερντογάν στον Μπάιντεν: «Έδωσε εντολή να με ρίξουν»

Λίγες ώρες νωρίτερα ο αντίπαλος του ο Αλεβίτης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε επισκεφτεί το Μαυσωλείο του Ατατούρκ το εθνικό σύμβολο της κοσμικής Τουρκίας. Όμως η προσευχή στην εξισλαμισμένη Αγία Σοφία είχε και άλλο συμβολισμό, καθώς εκεί προσεύχονταν οι Οθωμανοί Σουλτάνοι πριν ξεκινήσουν για πόλεμο.

Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Ερντογάν, έριξε όλο το βάρος  στο Ισλάμ, στις συντηρητικές αξίες της οικογένειας, στην πολεμική κατά της Δύσης και των ΗΠΑ, στους Γκιουλενιστές που ετοιμάζουν πολιτικό πραξικόπημα διαχωρίζοντας τους πιστούς από τους απίστους που είναι η αντιπολίτευση.

Επίθεση φιλίας από Ερντογάν: Να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες με Ελλάδα

Το προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία υπήρξε εξαιρετικά πολωμένο. Και οι δύο αρχηγοί έκαναν ομιλίες μέχρι και σήμερα το απόγευμα. Και οι δυο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. 

Κομάντος στις ταράτσες γύρω από τον Ερντογάν, αλεξίσφαιρο γιλέκο ο Κιλιτσντάρογλου. 

Άρθρο κόλαφος του Economist για Ερντογάν – «Πρέπει να φύγει»

Αύριο, στις 08:00 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες, και θα μείνουν ανοιχτές έως τις 21:00 – 22:00 το βράδυ. Μια πρώτη εικόνα θα έχουμε για το 20% - 30% της επικράτειας. Τότε όλη η Τουρκία θα κρατά την ανάσα της όχι μόνο για τα αποτελέσματα, αλλά για τον φόβο επεισοδίων στις μεγάλες πόλεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top